Te kopytka to idealny sposób na urozmaicenie obiadowego menu oraz przemycenie maluszkowi jarmużu. Sprawdzą się jako dodatek do mięsa oraz jako samodzielne danie. Są smaczne, delikatne i sycące.
Miękkie i delikatne kluski to idealne danie dla dzieci na początku rozszerzania diety. Długa i cienka kluska idealnie pasuje do małej rączki. Nawet bezzębny maluch poradzi sobie z pogryzieniem takiego dania.

Kopytka ziemniaczane z jarmużem
2018-11-02 13:21:46

Drukuj przepis
Lista składników
- 400 g ugotowanych ziemniaków (bez skórki)
- 1 duży liść jarmużu (lub garść drobnych listków)
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej (plus mąka do podsypania stolnicy)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól (pomiń w porcji dla dzieci poniżej roku)
- 1 łyżka masła lub innego tłuszczu
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obieram i gotuję ok 20 minut aż będą miękkie (ja gotuję w nieosolonej wodzie). Gdy są już gotowe odcedzam je i od razu rozgniatam prasą na gładkie puree. Pozostawiam do ostygnięcia.
- Do małego malaksera wkładam posiekane liście jarmużu i wbijam jajko. Rozdrabniam całość najdokładniej jak to możliwe.
- Do zimnych ziemniaków dodaję mus jarmużowy z jakiem i dosypuję oba rodzaje mąki. Doprawiam ziołami prowansalskimi i mieszam wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa.
- W dużym garnku nastawiam wodę do gotowania.
- Stolnicę obficie posypuję mąką pszenną. Wykładam na nią porcję ciasta i delikatnie formuję długi wałek, który lekko spłaszczam. Nożem kroję ciasto na kawałki.
- Do gotującej się wody dosypuję odrobinę soli, a następnie wrzucam kluski. Gotuję ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Gotuję partiami - maksymalnie 10 sztuk na raz. Jeżeli chcesz podać kluski dziecku poniżej roku to pierwszą porcję zrób bez dodatku soli.
- Gotowe kluski przekładam na sitko i płuczę pod bieżącą wodą. Następnie umieszczam je w misce i polewam odrobiną tłuszczu (u mnie dodatkowo z duszoną cebulką).
- Kluski podaję jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
Uwagi
- Ilość mąki może zależeć od tego jak wilgotne są ziemniaki.
- Jeżeli chcesz sprawdzić czy masz ciasto dobrej konsystencji to uformuj jedną kluskę i ugotuj ją. Powinna być zwarta, ale jednocześnie miękka i delikatna.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
