Kopytka ziemniaczane z jarmużem. BLW.

Te kopytka to idealny sposób na urozmaicenie obiadowego menu oraz przemycenie maluszkowi jarmużu. Sprawdzą się jako dodatek do mięsa oraz jako samodzielne danie. Są smaczne, delikatne i sycące.

Miękkie i delikatne kluski to idealne danie dla dzieci na początku rozszerzania diety. Długa i cienka kluska idealnie pasuje do małej rączki. Nawet bezzębny maluch poradzi sobie z pogryzieniem takiego dania.

Kopytka ziemniaczane z jarmużem
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 400 g ugotowanych ziemniaków (bez skórki)
  2. 1 duży liść jarmużu (lub garść drobnych listków)
  3. 1 jajko
  4. 100 g mąki pszennej (plus mąka do podsypania stolnicy)
  5. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  6. 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  7. sól (pomiń w porcji dla dzieci poniżej roku)
  8. 1 łyżka masła lub innego tłuszczu
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki obieram i gotuję ok 20 minut aż będą miękkie (ja gotuję w nieosolonej wodzie). Gdy są już gotowe odcedzam je i od razu rozgniatam prasą na gładkie puree. Pozostawiam do ostygnięcia.
  2. Do małego malaksera wkładam posiekane liście jarmużu i wbijam jajko. Rozdrabniam całość najdokładniej jak to możliwe.
  3. Do zimnych ziemniaków dodaję mus jarmużowy z jakiem i dosypuję oba rodzaje mąki. Doprawiam ziołami prowansalskimi i mieszam wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa.
  4. W dużym garnku nastawiam wodę do gotowania.
  5. Stolnicę obficie posypuję mąką pszenną. Wykładam na nią porcję ciasta i delikatnie formuję długi wałek, który lekko spłaszczam. Nożem kroję ciasto na kawałki.
  6. Do gotującej się wody dosypuję odrobinę soli, a następnie wrzucam kluski. Gotuję ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Gotuję partiami - maksymalnie 10 sztuk na raz. Jeżeli chcesz podać kluski dziecku poniżej roku to pierwszą porcję zrób bez dodatku soli.
  7. Gotowe kluski przekładam na sitko i płuczę pod bieżącą wodą. Następnie umieszczam je w misce i polewam odrobiną tłuszczu (u mnie dodatkowo z duszoną cebulką).
  8. Kluski podaję jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
Uwagi
  1. Ilość mąki może zależeć od tego jak wilgotne są ziemniaki.
  2. Jeżeli chcesz sprawdzić czy masz ciasto dobrej konsystencji to uformuj jedną kluskę i ugotuj ją. Powinna być zwarta, ale jednocześnie miękka i delikatna.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Kopytka ziemniaczane z jarmużem



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *