Komosa ryżowa to świetna alternatywa śniadaniowa dla jaglanki i owsianki. Osobiście bardzo ją lubię i staram się serwować kilka razy w miesiącu. Quinoa (inna nazwa komosy) to bogactwo wapnia, żelaza, magnezu, potasu, białka i wielu witamin. To taki superfood, który warto na stałe włączyć do diety nie tylko dziecka, ale też całej rodziny. Bo zdrowe odżywianie należy zacząć od siebie, a dopiero później przekazywać odpowiednie nawyki maluchowi. Dlatego w naszym domu wszyscy jedzą takie samo śniadanie. W sezonie jesienno-zimowym komosę obowiązkowo trzeba zaserwować z musem z pieczonej dyni.

Komosanka z musem dyniowo-bananowym
2017-11-26 13:28:50

Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Lista składników
- 1/2 szklanki komosy ryżowej (u mnie biała)
- 1 szklanka wody (plus woda do namoczenia quinoa)
- garść rodzynek
- 1 banan
- 1/3 szklanki musu z pieczonej dyni (u mnie piżmowa, wykorzystuję mrożone puree)
- 1 pomarańcza
- 1/2 łyżeczki tłuszczu (u mnie olej lniany)
- szczypta cynamonu (najlepiej cejloński)
Sposób przygotowania
- Dzień wcześniej komosę ryżową zalewam szklanką wody i pozostawiam do namoczenia - u mnie na 2 godziny. Następnie odcedzam ją na sitku o drobnych oczkach i przelewam bieżącą wodą.
- Komosę wsypuję do rondelka i zalewam szklanką czystej wody. Dodaję rodzynki i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu do momentu aż komosa wchłonie całą wodę i puści charakterystyczny ogonek. W razie potrzeby dolewam więcej wody.
- Ostudzoną komosę wstawiam do lodówki. Z zamrażalnika wyciągam porcję puree dyniowego.
- Następnego dnia rano wyciągam komosę i podgrzewam ją na niewielkim ogniu.
- W misce miksuję banana, puree z dyni i olej lniany. Doprawiam je szczyptą cynamonu i dodaję do podgrzanej komosy.
- Przekładam do miseczek i podaję wraz z pokrojoną w kostkę pomarańczą oraz prażonymi pestkami dyni i słonecznia. Kalina nie lubi kawałków pomarańczy, więc wyciskam jej sok z kilku cząstek i dolewam do miseczki.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/