Komosa ryżowa ze szparagami i porem. BLW.

Czasami brakuje mi pomysłu i siły na przygotowanie kolacji. Moje dziecko bywa wybredne i nie przepada za nowościami. Ile jednak można jeść kanapki z serkiem kozim czy jajko? Z pomocą przychodzi mi wówczas komosa ryżowa, którą Kalinka wręcz uwielbia. Wystarczy szybki przegląd lodówki, kilka warzyw i gotowe! Danie praktycznie gotuje się samo, a jest smaczne, zdrowe i pożywne. 

Danie można podać już na początku rozszerzania diety (ok 7-8 miesiąca). Ważne, aby wcześniej wprowadzić każdy składnik i mieć pewność, że nie uczula. 

Komosa ryżowa ze szparagami i porem
Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
25 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
25 min
Lista składników
  1. 1/4 szklanki komosy ryżowej (u mnie trójkolorowa)
  2. 5 zielonych szparagów
  3. 3 cm białej części pora
  4. 1/4 małej cebuli
  5. 1 ząbek czosnku
  6. 2 łyżki oliwy z oliwek
  7. ulubione zioła do smaku (u mnie prowansalskie)
  8. 2/3 szklanki wody do ugotowania komosy
Sposób przygotowania
  1. Komosę gotuję na wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wodę doprowadzam do wrzenia, dosypuję komosę, zmniejszam ogień i przykrywam garnek. Gotuję ok 20 minut. Komosa powinna wchłonąć całą wodę. Quinoa jest gotowa, gdy ziarenka pękną i pojawi się ogonek.
  2. Szparagi myję i odłamuję im twardą końcówkę. Ścieram na tarce o grubych oczkach. Por siekam drobno, a czosnek kroję w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę. Dokładam warzywa i dosypuję przyprawy. Dolewam odrobinkę wody (2-3 łyżki). Duszę pod przykryciem ok 5 minut do momentu aż por zrobi się miękki.
  4. Dodaję warzywa do ugotowanej komosy i mieszam dokładnie.
Uwagi
  1. Z podanych ilości powstanie porcja dla mamy i dziecka.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *