Kasza jaglana to u nas śniadanie numer jeden, które zawsze wchodzi. Kalinka uwielbia kasze, a jaglankę w szczególności. Chcąc jednak urozmaicić nasz jadłospis i poszerzać wachlarz smaków co kilka dni serwuję inne dania. W wyniku testów i proponowania nowości odkryłam, że moje dziecko bardzo chętnie zjada także quinoę. Komosa ryżowa z malinami świetnie sprawdziła się w roli pożywnego śniadania.

Komosa ryżowa z malinami
2017-08-02 13:36:41

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
- 1/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
- 2/3 szklanki wody
- 3 suszone morele
- 1 dojrzały banan
- 1 szklanka malin
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka płatków migdałów
Sposób przygotowania
- Komosę wsypuję na sitko i płuczę pod chłodną bieżącą wodą. Wsypuję czystą quinoę do garnka i zalewam wodą. Przykrywam pokrywką. Doprowadzam do wrzenia i zmniejszam moc palnika o połowę. Gotuję ok 20 minut. Komosa powinna być miękka i wypuścić charakterystyczny ogonek.
- Do ugotowanej i przestudzonej komosy dodaję suszone morele i połowę banana. Miksuję wszystko na gładki krem.
- Pestki dyni, nasiona słonecznika i płatki migdałów rozdrabniam w moździerzu. Można je także zmiksować.
- Komosę wkładam do miseczek, posypuję ziarnami oraz dekoruję plasterkami banana i malinami.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotujesz śniadanie dla trzech osób.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
