Komosa ryżowa z malinami na śniadanie. BLW.

Kasza jaglana to u nas śniadanie numer jeden, które zawsze wchodzi. Kalinka uwielbia kasze, a jaglankę w szczególności. Chcąc jednak urozmaicić nasz jadłospis i poszerzać wachlarz smaków co kilka dni serwuję inne dania. W wyniku testów i proponowania nowości odkryłam, że moje dziecko bardzo chętnie zjada także quinoę. Komosa ryżowa z malinami świetnie sprawdziła się w roli pożywnego śniadania. 

Komosa ryżowa z malinami
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
  1. 1/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  2. 2/3 szklanki wody
  3. 3 suszone morele
  4. 1 dojrzały banan
  5. 1 szklanka malin
  6. 1 łyżka pestek dyni
  7. 1 łyżka nasion słonecznika
  8. 1 łyżka płatków migdałów
Sposób przygotowania
  1. Komosę wsypuję na sitko i płuczę pod chłodną bieżącą wodą. Wsypuję czystą quinoę do garnka i zalewam wodą. Przykrywam pokrywką. Doprowadzam do wrzenia i zmniejszam moc palnika o połowę. Gotuję ok 20 minut. Komosa powinna być miękka i wypuścić charakterystyczny ogonek.
  2. Do ugotowanej i przestudzonej komosy dodaję suszone morele i połowę banana. Miksuję wszystko na gładki krem.
  3. Pestki dyni, nasiona słonecznika i płatki migdałów rozdrabniam w moździerzu. Można je także zmiksować.
  4. Komosę wkładam do miseczek, posypuję ziarnami oraz dekoruję plasterkami banana i malinami.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotujesz śniadanie dla trzech osób.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
komosa ryzowa z malinami

komosa ryzowa z malinami

komosa ryzowa z malinami



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *