Komosa ryżowa z musem dyniowym. BLW.

Komosa ryżowa powinna wpisać się w menu każdego z nas. Jest źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. W tych maleńkich niepozornych ziarenkach kryje się bogactwo magnezu, wapnia, żelaza, fosforu i potasu. Staram się  podawać komosę kilka razy w miesiącu. Najczęściej jemy ją na śniadanie, jako urozmaicenie dla jaglanki i owsianki. W sezonie jesiennym komosę oczywiście serwuję z dynią (a jakżeby inaczej ?). 

Komosa ryżowa z musem dyniowym
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
  1. 1/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  2. 2/3 szklanki wody (można dać mleko roślinne, np. migdałowe)
  3. 5 łyżek puree z pieczonej dyni (wykorzystuję mrożone)
  4. 1/2 pomarańczy
  5. 1 dojrzały banan
  6. 1/2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejloński)
  7. 1 łyżeczka oleju lnianego (lub innego tłoczonego na zimno)
Sposób przygotowania
  1. Komosę wsypuję na sitko i płuczę pod chłodną bieżącą wodą. Umieszczam czystą quinoę w garnku i zalewam wodą. Przykrywam pokrywką. Doprowadzam do wrzenia i zmniejszam moc palnika o połowę. Gotuję ok 20 minut. Komosa powinna wchłonąć całą wodę i wypuścić charakterystyczne ogonki. Ja komosę gotuję dzień wcześniej.
  2. Dynię kroję na kawałki i smaruję olejem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę do momentu aż dynia będzie miękka na tyle, że da się ją przebić widelcem (ok 20-30 minut w zależności od wielkości kawałków). Po ostygnięciu blenduję dynię i odmierzam odpowiednią ilość puree. Pozostały mus przechowuję w lodówce lub mrożę na zimę. Ja wykorzystuję mrożony mus.
  3. Obieram owoce. W kielich blendera umieszczam połowę pomarańczy i 2/3 banana. Miksuję owoce na gładki krem. Dodaję do nich cynamon, mus z dyni i olej lniany. Mieszam wszystkie składniki.
  4. Do miski wsypuję ugotowaną komosę. Następnie wykładam porcję musu dyniowo-owocowego. Całość dekoruję plasterkami banana.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *