
Komosa ryżowa powinna wpisać się w menu każdego z nas. Jest źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. W tych maleńkich niepozornych ziarenkach kryje się bogactwo magnezu, wapnia, żelaza, fosforu i potasu. Staram się podawać komosę kilka razy w miesiącu. Najczęściej jemy ją na śniadanie, jako urozmaicenie dla jaglanki i owsianki. W sezonie jesiennym komosę oczywiście serwuję z dynią (a jakżeby inaczej ?).

Komosa ryżowa z musem dyniowym
2017-10-28 14:43:37

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
- 1/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
- 2/3 szklanki wody (można dać mleko roślinne, np. migdałowe)
- 5 łyżek puree z pieczonej dyni (wykorzystuję mrożone)
- 1/2 pomarańczy
- 1 dojrzały banan
- 1/2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejloński)
- 1 łyżeczka oleju lnianego (lub innego tłoczonego na zimno)
Sposób przygotowania
- Komosę wsypuję na sitko i płuczę pod chłodną bieżącą wodą. Umieszczam czystą quinoę w garnku i zalewam wodą. Przykrywam pokrywką. Doprowadzam do wrzenia i zmniejszam moc palnika o połowę. Gotuję ok 20 minut. Komosa powinna wchłonąć całą wodę i wypuścić charakterystyczne ogonki. Ja komosę gotuję dzień wcześniej.
- Dynię kroję na kawałki i smaruję olejem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę do momentu aż dynia będzie miękka na tyle, że da się ją przebić widelcem (ok 20-30 minut w zależności od wielkości kawałków). Po ostygnięciu blenduję dynię i odmierzam odpowiednią ilość puree. Pozostały mus przechowuję w lodówce lub mrożę na zimę. Ja wykorzystuję mrożony mus.
- Obieram owoce. W kielich blendera umieszczam połowę pomarańczy i 2/3 banana. Miksuję owoce na gładki krem. Dodaję do nich cynamon, mus z dyni i olej lniany. Mieszam wszystkie składniki.
- Do miski wsypuję ugotowaną komosę. Następnie wykładam porcję musu dyniowo-owocowego. Całość dekoruję plasterkami banana.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/