Co jest najlepsze na upał? Truskawki. Najlepiej zimne w postaci koktajlu. Wersja z nasionami chia jest dodatkowo sycąca, więc sprawdzi się jako podwieczorek lub dodatek do naleśników na śniadanie.

Koktajl truskawkowy z chia
2018-06-13 15:44:16

Drukuj przepis
Lista składników
- 1 opakowanie kefiru 400 g
- 10 lub więcej dużych i dojrzałych truskawek
- 2 łyżki nasion chia
Sposób przygotowania
- Do kubka wsypuję nasiona chia i zalewam je połową porcji kefiru. Mieszam dokładnie i odstawiam na godzinę (lub dłużej). Co jakiś czas mieszam łyżką, aby nasiona nie skleiły się.
- Do dzbanka wlewam pozostały kefir i dodaję truskawki. Blenduję całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaję kefir z chia i mieszam całość (nie blenduję).
- Przelewam koktajl do kubków lub botelek ze słomką. Podaję schłodzone.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.
- Kefir można zastąpić mlekiem lub jogurtem roślinnym. Świetnie sprawdzi się gęsta część mleka kokosowego (najlepiej Real Thai).
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
