Koktajl porzeczkowy z płatkami owsianymi. BLW.

Kolejny pomysł na ekspresowe śniadanko w formie koktajlu. Lubię taki sposób podania, ponieważ dzięki niemu mogę zaproponować Kalinie produkty, których normalnie nie zjadłaby – tu porzeczki. A dlaczego warto jeść porzeczki? Już 100 g tego produktu dostarcza ponad 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Polecane są szczególnie w okresie infekcji górnych dróg oddechowych. Porzeczki to mega dawka antyoksydantów i potasu. Zawierają też sporo wapnia i żelaza. Dodatkowo urozmaicają dietę dziecka – nie wiem jak u Was, ale dwuletnia Kalina mogłaby jeść tylko banany i jabłka 😫

Koktajl porzeczkowy z płatkami owsianymi
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
  1. 1/2 szklanki czarnych porzeczek (poza sezonem mrożone)
  2. 1 szklanka kefiru
  3. 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  4. 2 pomarańcze
  5. 1 banan
  6. woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Sposób przygotowania
  1. Płatki owsiane umieszczam w dzbanku i zalewam kefirem. Pozostawiam do namoczenia na kilka godzin (u mnie na całą noc).
  2. Jeżeli korzystam z mrożonych porzeczek to wyciągam je odpowiednio wcześniej, aby rozmarzły.
  3. Do dzbanka z namoczonymi płatkami dokładam porzeczki, pomarańcze i banana. Całość dokładnie miksuję.
  4. Jeżeli koktajl jest zbyt gęsty dolewam wodę, aby uzyskać preferowaną konsystencję.
Uwagi
  1. Z podanych ilości przygotowałam 3 szklanki koktajlu.
  2. Tak przygotowany koktajl w wersji nierozcieńczonej wodą można umieścić w tubce wielorazowej i zabrać jako przekąskę na spacer.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Koktajl porzeczkowy z płatkami owsianymi. BLW.

Koktajl porzeczkowy z płatkami owsianymi. BLW.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *