Koktajl to zawsze świetny pomysł na zdrowe i pożywne drugie śniadanie. To także super dodatek do śniadaniowych naleśników lub placków. Ostatecznie jest też smaczną przekąską, gdy pojawi się mały głód między posiłkami. Dla mnie to łatwy i szybki sposób na pożywny posiłek, gdy nie mam ochoty lub weny na gotowanie. Kalinka uwielbia koktajle praktycznie od samego początku rozszerzania diety. Lubi zarówno te zielone z dodatkiem jarmużu czy szpinaku oraz typowo owocowe z płatkami lub zbożami ekspandowanymi.

Koktajl owocowy z masłem orzechowym
2018-01-18 13:40:55

Drukuj przepis
Lista składników
- 5 dużych truskawek (poza sezonem mrożone)
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- 200 ml kefiru
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka nasion chia
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
Sposób przygotowania
- Nasiona chia wsypuję do miseczki i zalewam je 50 ml kefiru. Pozostawiam do namoczenia przez minimum godzinę.
- W dzbanku umieszczam wszystkie owoce, pozostały kefir i masło orzechowe. Blenduję całość. Dodaję namoczone nasiona chia i amarantus.
- Przelewam koktajl do kubków.
Uwagi
- Korzystając z truskawek mrożonych należy wyciągnąć je z zamrażalnika odpowiednio wcześnie, aby rozmarzły. To samo warto zrobić z kefirem. Wówczas koktajl nie będzie zimny.
- Z podanych ilości przygotowałam 2 duże kubki koktajlu.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
