Koktajl cytrynowo-pietruszkowy na odporność i żelazo. BLW.

Przyszła jesień, czas więc zacząć walkę z przeziębieniem. Nic tak nie wzmacnia odporności jak solidna porcja witaminy C. Koktajl cytrynowo-pietruszkowy to jeden z moich ulubionych. Osobiście lubię go w najczystszej postaci, czyli wyłącznie z cytryną i pietruszką. Niestety taka wersja zupełnie nie podchodzi Kalince i jej tacie. Za bardzo czuć w nim zieleninę, a do tego jest kwaśny. Zmodyfikowałam oryginalny przepis, dzięki czemu aromat pietruszki pozostaje lekko wyczuwalny, niemniej sam koktajl jest słodki i orzeźwiający. 

Natka pietruszki poza sporą dawką witaminy C posiada także ogromne ilości żelaza. Koktajl cytrynowo-pietruszkowy powinny regularnie pić osoby z niedoborami tego pierwiastka. Na pewno pomoże niejednej osobie uporać się z anemią. Sprawdź co jeszcze warto jeść, aby podnieść poziom żelaza

Kalinka pije z kubeczka Doidy, który jest idealny do nauki samodzielnego picia. 

Koktajl cytrynowo-pietruszkowy
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
  1. 1/2 pęczka natki pietruszki
  2. sok z 1 cytryny
  3. 1 mały i dojrzały banan
  4. garść rodzynek
  5. 1 łyżka miodu (dla dzieci poniżej roku należy pominąć lub zastąpić innym słodzikiem, np. syropem klonowym)
  6. 1 szklanka letniej wody
Sposób przygotowania
  1. Pietruszkę wraz z łodyżkami umieszczam w kielichu blendera. Dodaję banana, rodzynki i miód (lub inny słodzik). Dolewam sok świeżo wyciśnięty z cytryny i wodę.
  2. Wszystko dokładnie blenduję przez kilka minut, aby kawałki pietruszki były ledwo wyczuwalne. W razie potrzeby dolewam więcej wody i dosładzam.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *