Czasami są dni, że chcę nadrobić ilość warzyw w diecie swojej i Kalinki. Zwłaszcza, gdy dzień wcześniej nasze menu nie było idealne i znalazło się w nim zbyt dużo słodkich owoców, nabiału lub produktów mącznych. Sięgam wówczas po koktajle warzywne. Tym razem wykorzystałam upieczonego buraka, którego akurat miałam w lodówce. Burak jest świetnym źródłem żelaza, natomiast figi i migdały dostarczają wapń.
Buraki zwykle piekę przy okazji innych rzeczy, np. muffinek czy chleba. Przechowuję je w lodówce przez 2-3 dni i wykorzystuję wedle potrzeby. Sprawdź mój sposób jak upiec buraka, aby był miękki 👈 klik.
Koktajl z buraka pełen żelaza i wapnia
Składniki na 2 małe porcje:
- 1 mały upieczony burak (lub 1/2 dużego)
- 2 suszone figi (u mnie z Rossmanna, duże i bardzo miękkie)
- 10 migdałów
- 1/2 gruszki
- 1 czubata łyżeczka kakao (opcjonalnie karobu, ale smak nie ten)
- 1/2 łyżeczki miodu (dla dzieci poniżej roku syropu daktylowego)
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Buraka piekę zgodnie z przepisem podanym wyżej 👆
- Migdały zalewam gorącą wodą i pozostawiam do namoczenia na minimum godzinę. Jeżeli masz migdały w brązowej skórce to należy ją zdjąć po namoczeniu.
- Namoczone migdały odsączam i umieszczam w dzbanku. Dodaję upieczonego (zimnego) buraka, gruszkę bez gniazda nasiennego, suszone figi, kakao i miód (lub inne słodziwo). Zalewam całość wodą.
- Miksuję koktajl przez 2-3 minuty na wysokich obrotach (warto robić kilka sekund przerwy, aby blender odpoczął). Ważne, aby migdały i figi dobrze się rozdrobniły.
- Przelewam do szklanek i piję ze smakiem.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam 2 małe porcje koktajlu.
- Jeżeli nie masz migdałów możesz wykorzystać mleko migdałowe. Wówczas jednak koktajl nie będzie aż tak sycący, ponieważ mleko pozbawione jest drobinek migdałów.