Ryż to chyba jeden z najmniej wykorzystywanych przeze mnie składników. A szkoda, bo odpowiednio przygotowany jest bardzo smaczny. Z dzieciństwa pamiętam, że mama często robiła ryż na mleku oraz ryż zapiekany z jabłkami. Pierwsze danie było przeze mnie znienawidzone, ponieważ nie lubiłam mleka krowiego, za drugim natomiast szalałam. Dzisiaj nie będę mieć dla Was żadnego z tych przepisów. Zachęcam Was natomiast to wypróbowania ryżu ugotowanego na słodko z mlekiem kokosowym i podanego z lekkim musem dyniowo-bananowym. Danie idealnie nadaje się na śniadanie, a nawet lekką kolację.
Nie polecam zastępować mleka kokosowego krowim, ponieważ może się zważyć po dodaniu musu. Jeżeli nie lubisz kokosowego to wykorzystaj inne roślinne, np. migdałowe. W ostateczności możesz ugotować ryż na wodzie.


- 1/2 szklanki ryżu (u mnie zwykły biały)
- 1 szklanka mleka kokosowego (u mnie domowe, nie polecam krowiego, ponieważ może się zważyć)
- garść rodzynek
- 1 banan
- 1/3 szklanki musu z pieczonej dyni (u mnie piżmowa, wykorzystuję mrożone puree)
- 1 gruszka
- szczypta cynamonu (najlepiej cejloński)
- Dzień wcześniej wyciągam z zamrażalnika puree z dyni i pozostawiam do rozmrożenia.
- Ryż wsypuję do rondelka i zalewam ciepłą bieżącą wodą. Mieszam i odcedzam. Czynność tę powtarzam do momentu aż woda będzie czysta.
- Do wypłukanego ryżu dodaję rodzynki, cynamon i mleko kokosowe. Gotuję na małym ogniu do momentu aż ryż będzie miękki i wchłonie większość mleka. Gdyby płynu było za mało należy dodać więcej mleka.
- W osobnym pojemniku miksuję banana i puree z dyni. Gotowy mus przekładam do lekko ostudzonego ryżu.
- Nakładam porcję ryżu z musem dyniowo-bananowym do miseczek. Podaję z kawałkami gruszki.
- Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.

pyszności! 🙂