Kokosowe muffinki z burakiem. BLW.

Burak miał być na obiad, ale nie zdążył się upiec na czas. Dziecko zbyt szybko obudziło się z drzemki, więc obiad musiał zostać podany natychmiast. Zostałam więc z dwoma burakami i Kaliną, która spałaszowała obiad o 14:30, czyli godzinę przed standardową porą. Aby dziecko wytrzymało do kolacji musiałam podać  podwieczorek bardziej sycący niż zwykle. W takiej sytuacji świetnie sprawdzają się muffiny. Niezbyt słodkie, lekko wytrawne, z dużą ilością buraka. Mąka kokosowa daje tu sporo słodyczy, a kakao sprawia, że burak jest praktycznie niewyczuwalny. 

kokosowe muffinki z buraka

Kokosowe muffinki z buraka

Składniki:

  • 2 pieczone buraki 
  • 200 ml mąki kokosowej (niepełna szklanka)
  • 100 ml mąki gryczanej (prawie 1/2 szklanki)
  • 200 ml mleka 
  • 100 ml wody (lub mniej)
  • 1 jajko (osobno żółtko i białko)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (można dać olej rzepakowy)
  • 3 łyżeczki kakao (można zastąpić karobem)
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego (można pominąć)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  • Buraki piekę zgodnie z przepisem na mojego buraka idealnego (👈 klik), tylko bez dodatku przypraw. 
  • Gdy buraki ostygną blenduję je na mus. Do miski z burakami dodaję kakao, cukier kokosowy, proszek do pieczenia, sodę, żółtko jajka i rozpuszczony olej kokosowy. Łączę składniki. 
  • Dosypuję mąkę kokosową i gryczaną.  Dolewam mleko i mieszam składniki. 
  • Odstawiam miskę na chwilę i czekam aż mąka kokosowa wchłonie płyn. W tym czasie ubijam białko na sztywną pianę. 
  • Wracam do miski i sprawdzam konsystencję ciasta. Jeżeli jest zbyt suche to dolewam wodę. Ilość wody zależy od tego jak duże i soczyste były buraki. Może okazać się, że będzie potrzeba mniej wody niż wskazana ilość. 
  • Do gotowego ciasta dodaję pianę z białek. Przekładam ją małymi partiami i delikatnie za pomocą łyżki łączę z masą buraczaną.  
  • Przekładam ciasto do foremek – ja używam silikonowych, więc nie wymagają one papilotek. 
  • Wykładam babeczki do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piekę ok 30 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu. Po 20 minutach warto sprawdzić stan wypieczenia muffinek.

kokosowe muffinki z buraka

kokosowe muffinki z buraka

kokosowe muffinki z buraka

kokosowe muffinki z buraka



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *