
Powoli zagląda do nas jesień, a to oznacza, że czas zacząć wzmacniać odporność. Jednym ze sprzymierzeńców w walce z infekcjami jest dynia. Dynię uwielbiamy i jemy praktycznie codziennie przez całą jesień, zimę i wiosnę. Dla mnie jest ona idealnym dodatkiem do śniadaniowej owsianki, a połączenie z kokosem, makiem i bananem po prostu wymiata.

Kokosowa owsianka z makiem i dynią
Lista składników:
- 1 szklanka płatków owsianych (użyłam górskich)
- 1,5 szklanki mleka kokosowego (można dać krowie lub inne roślinne, ale zmieni to smak)
- garść rodzynek
- 1 łyżka maku
- 3 łyżki puree z pieczonej dyni (użyłam piżmowej, ilość dostosuj do własnych preferencji)
- 1 banan
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonego imbiru
- borówki lub inne owoce do podania
- 3 łyżki pestek dyni i słonecznika lub innych ulubionych dodatków
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wsypuję płatki, rodzynki i mak. Mieszam suche składniki, a następnie zalewam mlekiem. Wstawiam do lodówki i pozostawiam do namoczenia przez noc.
- Następnego dnia dodaję puree z dyni i pokrojonego w kostkę banana oraz dosypuję cynamon i imbir. Mieszam całość i podgrzewam na małym ogniu cały czas mieszając. Jeżeli płatki są zbyt gęste należy dolać nieco wody lub mleka.
- Podaję ze świeżymi owocami (u mnie borówki) oraz ulubionymi chrupiącymi dodatkami (wybrałam pestki dyni i słonecznik).
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.

