Ekspresowe trzyskładnikowe ciasteczka z resztek po produkcji domowego mleka kokosowego. Są bez jajka, bez nabiału i bez glutenu, więc idealnie nadają się dla wszystkich alergików. Ciastka zniknęły w tak ekspresowym tempie, że nie zdążyłam nawet wyciągnąć aparatu. Karol w mgnieniu oka wciągnął trzy sztuki, Kalina kolejne trzy.
Bardzo ważne jest, aby do ciastek użyć namoczonych i przemielonych wiórków. Z suchych niestety ciasta mogą nie udać się. Ciasta słodzone są wyłącznie bananem, więc mają umiarkowaną słodycz. Dla nas są ok. Nie dosładzałam ich, ponieważ przeznaczone były też dla roczniaka. Można dodać do nich odrobinę syropu daktylowego lub innego słodzika.

Ekspresowe kokosanki bez jajka
Lista składników:
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych po produkcji mleka kokosowego
- 1 banan
- 2 łyżki mielonego lnu (siemienia lnianego)
Sposób przygotowania:
- Banana blenduję z wiórkami. Do powstałej masy dodaję zmielone siemię lniane. Wszystkie składniki mieszam. Powinna powstać kleista masa.
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam na nią ciasto i formuję okrągłe ciasteczka. 1 łyżka ciasto to 1 ciastko.
- Wkładam blaszkę do nagrzanego piekarnika i piekę ok 17-20 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu.
Uwagi:
- Do tego przepisu trzeba wykorzystać mokre wiórki, aby ciastka nie były zbyt suche.
- Moje wiórki są mocno wilgotne, ponieważ nigdy nie chce mi się zbyt mocno ich odciskać. Jeżeli ciasto wyszło zbyt gęste należy dodać 1-2 łyżki mleka kokosowego.
- Z podanych ilościprzygotowacam 10 ciastek.
