Kluski z tofu i jagód. Kluski bez nabiału. BLW.

Tofu jest świetną alternatywą dla twarogu. Uwielbia robić z niego kluski, a moje dzieci chętnie je zjadają. Przepis na całoroczne kluski z tofu znajdziecie w moim ebooku Rodzinna kolacja (umieszczony w dodatku, jeśli nie masz tego przepisu to pobierz nową wersję ebooka ze swojej półki w sklepie). Tutaj natomiast przedstawiam letnią wersję z jagodami.  

jagodowe kluski z tofu

Jagodowe kluski z tofu

Lista składników:

  • 1 kostka tofu naturalnego (ok 180 g)
  • 3 łyżki jagód świeżych
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1 łyżka oleju lub rozpuszczonego masła

Uwagi: 

  • Poza sezonem można wykorzystać jagody mrożone. Nie należy ich rozmrażać, zamrożone jagody blenduje się z tofu. Wykorzystanie jagód mrożonych może wymagać dosypania odrobiny więcej mąki.

Sposób przygotowania:

  • Do miski wkładam tofu, jagody i jajko. Całość dokładnie blenduję. Dosypuję mąkę i wyrabiam ciasto. Powinno być plastyczne na tyle, aby utorować rulon. Zbyt dużo mąki powoduje, że kluseczki są twarde po ugotowaniu. 
  • Na stolnicę wysypuję mąkę i formuję rulon z części ciasta. Jeśli jest taka potrzeba to posypuję ciasto odrobiną mąki, aby nie kleiło się do rąk. Kroję wałek na niewielkie kluski. 
  • W międzyczasie w dużym garnku zagotowuję wodę. Wrzucam ok 10-12 klusek do wody i gotuję 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. 
  • Przekładam kluski na durszlak i przelewam zimną wodą. Skrapiam olejem lub rozpuszczonym masłem, aby nie skleiły się.