Tofu jest świetną alternatywą dla twarogu. Uwielbia robić z niego kluski, a moje dzieci chętnie je zjadają. Przepis na całoroczne kluski z tofu znajdziecie w moim ebooku Rodzinna kolacja (umieszczony w dodatku, jeśli nie masz tego przepisu to pobierz nową wersję ebooka ze swojej półki w sklepie). Tutaj natomiast przedstawiam letnią wersję z jagodami.

Jagodowe kluski z tofu
Lista składników:
- 1 kostka tofu naturalnego (ok 180 g)
- 3 łyżki jagód świeżych
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1 łyżka oleju lub rozpuszczonego masła
Uwagi:
- Poza sezonem można wykorzystać jagody mrożone. Nie należy ich rozmrażać, zamrożone jagody blenduje się z tofu. Wykorzystanie jagód mrożonych może wymagać dosypania odrobiny więcej mąki.
Sposób przygotowania:
- Do miski wkładam tofu, jagody i jajko. Całość dokładnie blenduję. Dosypuję mąkę i wyrabiam ciasto. Powinno być plastyczne na tyle, aby utorować rulon. Zbyt dużo mąki powoduje, że kluseczki są twarde po ugotowaniu.
- Na stolnicę wysypuję mąkę i formuję rulon z części ciasta. Jeśli jest taka potrzeba to posypuję ciasto odrobiną mąki, aby nie kleiło się do rąk. Kroję wałek na niewielkie kluski.
- W międzyczasie w dużym garnku zagotowuję wodę. Wrzucam ok 10-12 klusek do wody i gotuję 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
- Przekładam kluski na durszlak i przelewam zimną wodą. Skrapiam olejem lub rozpuszczonym masłem, aby nie skleiły się.
Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama