Ziemniaki nie goszczą zbyt często na moim stole. Jeżeli już się pojawiają to nie przygotowuję ich w tradycyjnej formie, czyli gotowanych z wody. Najczęściej piekę je wraz z innymi warzywami korzeniowymi. Kiedy mam więcej czasu zamieniam ziemniaki w kluski śląskie. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie zmodyfikowała nieco tradycyjnego przepisu. Ze względu na dziecko musiałam wyeliminować sól, a ziemniaki bez soli nawet dla mnie są niejadalne. Moje kluski śląskie serwowane są w wersji z batatem i aromatycznymi przyprawami.
Kalinka je z silikonowego talerzyka EZPZ.

Kluski śląskie z batatów i ziemniaków
2017-04-21 14:59:51

Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
50 min
Lista składników
- 1 mały lub 1/2 dużego batata
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (może być inna, np. pszenna, gryczana lub ryżowa)
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli (w wersji dla dorosłych)
Sposób przygotowania
- Ziemniaki i batata obiera i gotuję do miękkości. Ok 20-25 minut.
- Miękkie warzywa rozgniatam i odstawiam do ostygnięcia. Następnie dodaję do nich oba rodzaje mąki, czarnuszkę i zioła prowansalskie. Mieszam do połączenia składników.
- Z powstałego ciasta formuję niewielkie kulki i robię w nich charakterystyczną dziurkę. Jeżeli ciasto będzie zbyt mocno kleić się do rąk można dodać nieco więcej mąki.
- W dużym garnku zagotowuję wodę. Wkładam do wrzątku kluski i gotuję przez 4-5 minut. Serwuję skropione oliwą z oliwek i obsypane solą (dla dorosłych).
Uwagi
- Moje kluski są dosyć miękkie, aby małe bezzębne dziecko mogło poradzić sobie z gryzieniem. Jeżeli gotujesz dla starszaka lub preferuje bardziej "zwartą" wersję to dodaj więcej mąki.
- Po ugotowaniu porcji dla dzieci możesz posolić wodę i przygotować wersję dla dorosłych.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

