Kluski śląskie z batata i buraka. BLW.

Burak jest niezwykle cennym produktem w leczeniu anemii. Powinny go jeść także osoby na diecie wegetariańskiej. Warzywo to nie tylko bogate jest w żelazo, ale także zawiera barwnik, będący silnym przeciwutleniaczem. Zwiększa on przyswajalność tlenu przez komórki i wspomaga proces krwiotwórczy. Moja córka nie jest fanką buraków jako takich. Tarte buraczki podane z obiadem mogłyby dla niej nie istnieć. Chętnie natomiast zjada buraka jako składnik potrawy, np. w placuszkach. Kluski śląskie to jedna z opcji podania tego wartościowego warzywa. Przy okazji jest to także sycący posiłek dla całej rodziny. 

Kluski śląskie z batata i buraka
Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
50 min
Łączny czas
1 hr 10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
50 min
Łączny czas
1 hr 10 min
Lista składników
  1. 1 duży batat
  2. 1 średniej wielkości burak
  3. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  4. 2 łyżki mąki kukurydzianej
  5. szczypta ziół prowansalskich
  6. 1/2 łyżeczki czarnuszki
Sposób przygotowania
  1. Warzywa gotuję na parze aż zrobią się miękkie. Batat będzie gotowy po 20 minutach, a burak po 40 minutach. Warzywa studzę i blenduję. Mogą zostać delikatne grudki buraka.
  2. Do powstałej masy dosypuję oba rodzaje mąki, zioła i czarnuszkę. Dokładnie mieszam i formuję kulki. Ciasto będzie kleić się do rąk dlatego warto sypać dłonie dodatkową ilością mąki. W powstałych kulkach robię palcem charakterystyczne wgłębienie.
  3. W wysokim garnku gotuję wodę. Gdy zacznie wrzeć wrzucam kulki warzywne i delikatnie mieszam. Gotuję kluski ok 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągam łyżką cedzakową, pozostawiam do ostygnięcia i skrapiam oliwą z oliwek.
  4. Podaję z surówką z kapusty kiszonej. W opcji dla dorosłych kluski można odsmażyć na patelni oraz doprawić solą i pieprzem.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

 



2 Comments on “Kluski śląskie z batata i buraka. BLW.”

  1. ile wychodzi klusek z przepisu? czy można całość mąki dodać ziemniaczanej? jeszcze nie mamy kukurydzianej na stanie, a kokosowa raczej się nie nada:D

    1. Ja gotowałam na 3 razy. Do syta najadło się dwóch dorosłych (Kalina nie jest fanką klusek) i jeszcze zostało. Kokosowa na pewno nie. Kukurydziana sprawia, że ciasto robi się suche. Możesz spróbować z ziemniaczaną, w takiej sytacji zmniejszyłabym ilość batata i dodała też ziemniaki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *