Kluski leniwe z burakiem. BLW.

Kluski leniwe (określane też jako pierogi leniwe) to klasyka moja dzieciństwa. Mama podawała je masłem, cynamonem i cukrem. To była moja ulubiona forma kolacji. Wiele razu chciałam zrobić je dla Kaliny, ale ona długo nie była kluskowa. Wszystko zmieniło się ok trzecich urodzin. Nagle upodobanie do warzyw zmalało, natomiast pojawiło się zamiłowanie do naleśników, klusek i pierogów. Wykorzystuję ten fakt i przerabiam klasyczne przepisy na ich nieco zdrowsze wersje napakowane warzywami. 

Koniecznie sprawdź przepis na kluseczki dyniowe.

Kluski leniwe z burakiem BLW

Kluski leniwe z burakiem

Lista składników:

  • 1 kostka twarogu (200 g, użyłam twarogu Śmietankowego ze Strzałkowa) 
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (ok 100 g)
  • 1/2 upieczonego buraka (lub 1 mały burak)
  • 1 łyżka masła do podania 

Sposób przygotowania:

  • Buraka obieram, kroję w kostkę i zawijam w papier do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę do miękkości (ok 40 minut). Buraka najlepiej upiec przy okazji przygotowania innych potraw. Można go przechowywać w lodowce przez 3-4 dni. 
  • Odmierzam odpowiednią ilość buraka i wkładam go do malaksera. Wbijam jajko i całość rozdrabniam aż powstanie jednolity lekko spieniony mus. 
  • Do miski wkładam twaróg i rozgniatam go widelcem. Dodaję buraka z jajkiem i mieszam składniki aż twaróg zabarwi się na różowo. Następnie partiami dosypuję mąkę cały czas mieszając ciasto. Ilość mąki zależy od tego jak wilgotny jest twaróg. 
  • W dużym garnku nastawiam wodę do gotowania. Na patelni rozpuszczam masło. 
  • Stolnicę obficie posypuję mąką pszenną. Wykładam na nią porcję ciasta i delikatnie formuję długi wałek, który lekko spłaszczam. Nożem kroję ciasto na kawałki. 
  • Do gotującej się wody wrzucam kluski. Gotuję ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Gotuję partiami – maksymalnie 10 sztuk na raz.
  • Gotowe kluski przekładam na sitko i płuczę pod bieżącą wodą. Następnie umieszczam je w misce i polewam odrobiną rozpuszczonego masła. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam podwieczorek dla 3 osób. 
Kluski leniwe z burakiem BLW
Kluski leniwe z burakiem BLW
Kluski leniwe z burakiem BLW