
To bez dwóch zdań najlepsze kluski, które do tej pory przygotowałam i pierwsze, które smakowały Kalinie. Pierwotnie planowałam podać je z dyniowym krupnikiem, a właściwie bulionem, który został mi z dnia poprzedniego. Córka jednak zupą pogardziła. Zjadła natomiast kluski z masłem i miodem. Zwykle unikam słodkich smaków na obiad – w czasie choroby zrobiłam jednak wyjątek. Kopytka zniknęły z talerza w mgnieniu oka, a w ich miejsce pojawiły się dwie dokładki.
Miękkie i delikatne kluski na bazie sezonowych warzyw to idealne danie dla dzieci na początku rozszerzania diety. Długa i cienka kluska idealnie pasuje do małej rączki. Nawet bezzębny maluch poradzi sobie z pogryzieniem takiego dania.
Kluseczki dyniowe dla dzieci i nie tylko
Lista składników:
- 400 g upieczonej dyni (ok 1 i 1/3 szklanki, u mnie dynia nelson, nada się także hokkaido lub inna o suchym i zwartym miąższu)
- 1 jajko
- 150 g maki (ok 1 szklanki) + mąka do podsypania
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól himalajska (pomiń w porcji dla dzieci)
- 1 łyżka masła lub innego tłuszczu (np. oliwy lub oleju z pestek dyni)
Sposób przygotowania:
- Dynię kroję na małe kawałki, pozbawiam pestek i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę aż dynia zrobi się miękka (ok 40 minut). Odmierzam odpowiedni kawałek i blenduję na mus.
- W dużym garnku nastawiam wodę do gotowania. Na patelni rozpuszczam masło.
- Do musu dyniowego dosypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz zioła. Wbijam jajko. Mieszam ciasto za pomocą łyżki do momentu połączenia się składników. Masa będzie bardzo miękka i klejąca.
- Stolnicę obficie posypuję mąką pszenną. Wykładam na nią porcję ciasta i delikatnie formuję długi wałek, który lekko spłaszczam. Nożem kroję ciasto na kawałki.
- Do gotującej się wody dosypuję odrobinę soli, a następnie wrzucam kluski. Gotuję ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Gotuję partiami – maksymalnie 10 sztuk na raz. Jeżeli chcesz podać kluski dziecku poniżej roku to pierwszą porcję zrób bez dodatku soli.
- Gotowe kluski przekładam na sitko i płuczę pod bieżącą wodą. Następnie umieszczam je w misce i polewam odrobiną rozpuszczonego masła.
- Kluski podałam jako dodatek do dyniowego krupniku. Świetnie smakują też z masłem i odrobiną miodu.
Uwagi:
- Ciasto będzie bardzo się kleić podczas formowania. Nie polecam jednak dosypywać zbyt dużej ilości mąki, ponieważ kluski wyjdą twarde.
- Jeżeli chcesz sprawdzić czy masz ciasto dobrej konsystencji to uformuj jedną kluskę i ugotuj ją. Powinna być zwarta, ale jednocześnie miękka i delikatna.
- Wodnisty mus dyniowy nie nada się do tego przepisu. Kluseczki nie dadzą się formować i będą rozpadać się podczas gotowania.
- Kluski można przechowywać w lodówce i odgrzać na patelni. Na następny dzień smakują równie dobrze.