
Jesień. Czas kiedy nasza odporność spada na łeb, na szyję. Jednym ze sposobów jej wzmocnienia jest odpowiednia dieta. Najlepiej oczywiście sprawdzają się produkty sezonowe. Na podwieczorek idealnie sprawdzi się kisiel żurawinowy z dynią.
Tłem do zdjęć jest książka Jesień na ulicy Czereśniowej.

Kisiel z dyni i świeżej żurawiny
Lista składników:
-
65 g świeżej żurawiny (ok 1/2 szklanki)
-
130 g musu z pieczonej dyni (ok 1/2 szklanki)
-
400 ml wody + 50 ml do rozpuszczenia mąki
-
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
-
1-2 łyżki syropu daktylowego (lub innego dozwolonego słodziwa, ilość dostosuj do preferencji)
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlewam wodę (400 ml) i wsypuję żurawinę. Gotuję na małym ogniu przez kilka minut aż żurawina zrobi się miękka i zacznie się rozpadać. Następnie dodaję pieczoną dynię i syrop daktylowy. Całość miksuję na gładki „koktajl” (uwaga, żurawina może pozostawiać „niteczki”).
- Do kubeczka wsypuję mąkę ziemniaczaną i zalewam ją wodą. Mieszam bardzo dokładnie aż mąka rozpuści się.
- Ponownie umieszczam rondelek na palniku o najmniejszej mocy i powoli, cały czas mieszając, dolewam wodę z mąką. Mieszam do momentu aż kisiel zgęstnieje (uwaga, aby nie powstały grudki).
- Przelewam kisiel do miseczek i pozostawiam do ostygnięcia.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam 4 porcje.
- Przed dodaniem mąki warto sprawdzić czy kisiel jest wystarczająco słodki.

