Kisiel to u nas pewnik nad pewnikami. Kalinka jak tylko słyszy słowo kisiel to aż się trzęsie i biegnie do lodówki. Mogę zrobić go praktycznie ze wszystkiego. Nawet kisiel z dyni okazał się hitem. Tym razem padło na wiśnie. Miałam zamiar przygotować żelki wiśniowe, ale zabrakło mi agaru, więc zmodyfikowałam plan i wyszedł wiśniowy kisiel. Smak podkręciłam odrobiną kardamonu. Zawartość miseczki zniknęła w mgnieniu oka i była awantura o dodatkową porcję.

Kisiel wiśniowy z nutą kardamonu. BLW.
2018-01-09 21:40:45

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
- 1 szklanka wiśni bez pestek (u mnie mrożone)
- 1 szklanka wody + 50 ml do rozpuszczenia mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka syropu daktylowego (można dać inne słodziwo, np. syrop klonowy lub cukier kokosowy)
- szczypta kardamonu (u mnie 3 ziarenka rozgniecione w moździerzu)
Sposób przygotowania
- Wiśnie umieszczam w rondelku i zalewam szklanką wody. Ziarenka kardamonu rozgniatam w moździerzu i dodaję do garnka (możesz wykorzystać sproszkowaną przyprawę).
- Zawartość rondla doprowadzam do wrzenia i gotuję 2-3 minuty na małym ogniu. Następnie całość dokładnie miksuję i pozostawiam w garnku na niewielkim ogniu. Kompot powinien tylko delikatnie pyrkać.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w pozostałej ilości wody. Gotowy roztwór powoli dolewam do gotującego się kompotu. Należy cały czas energicznie mieszać, aby nie powstały grudki.
- Gdy kisiel zgęstnieje przelewam go do miseczek i pozostawiam do ostygnięcia.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
