Kisiel jabłkowy to dobre jedzenie na upał. Gdy robi się gorąco moje dziecko chce jeść wyłącznie mocno schłodzone dania. Najchętniej Kalina wcinałaby tylko lody. Kisiel owocowy stanowi urozmaicenie naszej diety w gorące dni. Przygotowuję go z samego rana i przechowuję w lodówce. Dzięki temu jest idealnym podwieczorkiem, który Kalinka zjada w drodze na plac zabaw. Tak, zabieram kisiel na spacery, ponieważ moje 15-miesięczne dziecko całkiem nieźle radzi sobie z jedzeniem łyżeczką.

Kisiel jabłkowy
2017-08-02 14:07:41

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
- 2 lekko kwaśne jabłka
- garść czerwonych porzeczek (opcjonalnie)
- garść rodzynek
- 5 daktyli
- 1 szklanka wody + 100 ml do rozrobienia mąki
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Jabłka ścieram na tarce i wkładam do rondelka. Dodaję umyte porzeczki, rodzynki i daktyle. Zalewam owoce szklanką wody i wstawiam na palnik.
- Doprowadzam kompot owocowy do wrzenia. Zmniejszam moc palnika o połowę i gotuję 2-3 minuty. Zdejmuję garneczek z palnika i blenduję jego zawartość pozostawiając wyczuwalne grudki.
- Czubatą łyżkę mąki rozpuszczam w 100 ml wody. Gotowy roztwór powoli dolewam do gorącego kompotu owocowego i cały czas mieszam. Gdy masa zacznie robić się gęsta przelewam ją do miseczek. Po ostygnięciu dodatkowo schładzam kisiel w lodówce.
Uwagi
- Z podanych ilości powstaną 3 porcje.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
