Kisiel dyniowo-jabłkowy nie tylko dla dzieci. BLW.

Jesień to czas kiedy z wielką przyjemnością sięgam po rozgrzewające desery, a zapach cynamonu poprawia nastrój w szaro-bury dzień. Jabłka, śliwki, gruszki, dynia – jesień, przynajmniej w kuchni, potrafi mieć piękne oblicze. Jako, że Kalinka uwielbia kisiel, a ja nie mogę rozstać się z dynią to obowiązkowo przygotowałam kisiel dyniowy. Mus z pieczonej dyni z dodatkiem jabłka i cynamonu to połączenie obłędne. Jest to też kolejny sposób na podanie dziecku deseru z warzywem w roli głównej. Kalinie zasmakowało tak bardzo, że wciągnęła porcję swoją i taty. 

Kisiel dyniowo-jabłkowy nie tylko dla dzieci
Drukuj przepis
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Łączny czas
10 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Łączny czas
10 min
Lista składników
  1. 1/2 szklanki musu z pieczonej dyni
  2. 1/2 jabłka (u mnie antonówka)
  3. sok z 1/2 cytryny lub pomarańczy
  4. 1/2 łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński)
  5. 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (im więcej mąki tym gęstszy kisiel)
  6. 1 szklanka wody
  7. oliwa do posmarowania dyni przed pieczeniem
Sposób przygotowania
  1. Dynię obieram ze skóry i kroję na kawałki. Każdy kawałek smaruję oliwą z oliwek lub innym olejem. Wstawiam dynię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok 30 minut lub do momentu aż dynia będzie miękka. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków i rodzaju dyni. Upieczoną i ostudzoną dynię blenduję na gładki mus. Odkładam porcję na budyń, a resztę przechowuję w lodówce (2-3 dni) lub mrożę.
  2. Jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach. Opcjonalnie można posiekać w drobną kostkę.
  3. Do rondelka wkładam puree z dyni i starte jabłko. Dodaję sok wyciśnięty z cytryny i cynamon. Dolewam 3/4 szklanki wody. Włączam gaz i podgrzewam całość. Doprowadzam do momentu na chwilę przed zagotowaniem.
  4. Czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczam w 1/4 szklanki wody. Dodaję roztwór do prawie gotującego się musu dyniowo-jabłkowego - powoli dolewam cały czas mieszając aż kisiel zgęstnieje.
  5. Przelewam do miseczek i odstawiam do ostygnięcia.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Kisiel dyniowo-jabłkowy



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *