Karobowa owsianka superfoods. BLW.

Owsianka wcale nie musi być nudna. Wystarczy kilka dodatków i ze zwykłych płatków wyczarowuje się niezwykle zdrowe, sycące i atrakcyjne śniadanie. Pełne kolorów, smaków i faktur. A najlepsze jest to, że owsianka robi się praktycznie sama. Wystarczy tylko zalać całość mlekiem, pozostawić do namoczenia i podgrzać. 

Karobowa owsianka superfoods

Składniki:

  • 4 łyżki nasion chia
  • 6 łyżek płatków owsianych górskich 
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
  • 1 łyżka pestek dyni 
  • 1 łyżka nasion słonecznika 
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżka migdałów w płatkach
  • 1 łyżka suszonych złotych jagód inków (miechunka)
  • 1 łyżka suszonej morwy białej 
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypuję nasiona chia, płatki owsiane, rodzynki, jagody goji, siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika i karob. Zalewam całość mlekiem i mieszam. Wstawiam do lodówki i pozostawiam do namoczenia na kilka godzin (najlepiej na noc). 
  • Następnie przekładam całość do rondelka i podgrzewam powoli. Należy cały czas mieszać, aby owsianka nie przypaliła się. Jeżeli masa jest zbyt gęsta można dolać wodę lub mleko. 
  • Przekładam do miseczek oraz posypuję płatkami migdałów, jagodami inków i morwą. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam 2 porcje. 
  • Wykorzystałam płatki marki Kupiec, które po namoczeniu nie zamieniają się w nieatrakcyjną breję. 

Karobowa owsianka superfoods

Karobowa owsianka superfoods

Karobowa owsianka superfoods

Karobowa owsianka superfoods

Karobowa owsianka superfoods

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *