Owsianka wcale nie musi być nudna. Wystarczy kilka dodatków i ze zwykłych płatków wyczarowuje się niezwykle zdrowe, sycące i atrakcyjne śniadanie. Pełne kolorów, smaków i faktur. A najlepsze jest to, że owsianka robi się praktycznie sama. Wystarczy tylko zalać całość mlekiem, pozostawić do namoczenia i podgrzać.
Składniki:
- 4 łyżki nasion chia
- 6 łyżek płatków owsianych górskich
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka jagód goji
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka karobu
- 1 łyżka migdałów w płatkach
- 1 łyżka suszonych złotych jagód inków (miechunka)
- 1 łyżka suszonej morwy białej
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypuję nasiona chia, płatki owsiane, rodzynki, jagody goji, siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika i karob. Zalewam całość mlekiem i mieszam. Wstawiam do lodówki i pozostawiam do namoczenia na kilka godzin (najlepiej na noc).
- Następnie przekładam całość do rondelka i podgrzewam powoli. Należy cały czas mieszać, aby owsianka nie przypaliła się. Jeżeli masa jest zbyt gęsta można dolać wodę lub mleko.
- Przekładam do miseczek oraz posypuję płatkami migdałów, jagodami inków i morwą.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam 2 porcje.
- Wykorzystałam płatki marki Kupiec, które po namoczeniu nie zamieniają się w nieatrakcyjną breję.