Kanapka z jajkiem na 4 sposoby. BLW.

Chleb i jajko to zdecydowanie nasze ulubione połączenie na kolację. Moje dzieci je uwielbiają. Ja zresztą też. Dają na prawdę ogromne pole do różnorodności. Wystarczy zmienić formę jajka, dodać kolorowe warzywo, czymś innym posmarować chleb. To także dobra okazja, aby przy okazji znanych i lubianych produktów wprowadzić i oswoić te bardziej problematyczne. 

Nienudna kanapka z jajkiem

Oto moje ulubione formy połączenia chleba i jajkiem. Najczęściej używam chleba na zakwasie na mące pszenno-żytniej. 

  1. Tost z jajkiem sadzonym. Chleb podpiekam w piekarniku. Ciepłe kromki skrapiam oliwą. Nakładam na nie plasterki awokado i listki rukoli. Na wierzch daję usmażone na patelni jajko sadzone (dla dzieci koniecznie ze ściętym żółtkiem). W wersji dla dorosłych całość posypuję szczyptą soli i sporą ilością pieprzu.
  2. Kanapka z omletem. Jajka roztrzepuję w misce z drobno posiekanym szczypiorkiem. Rozgrzewam patelnię lekko muśniętą olejem. Wylewam jajko i smażę pod przykryciem na średniej mocy palnika przez kilka minut. Następnie odwracam na drugą stronę, aby jajka równo ścięły się. Kroję omlet na kawałki. Chleb (można przyrumienić w opiekaczu lub na patelni) smaruję serkiem śmietankowym. Układam na nim świeże listki szpinaku baby (ewentualnie innej sałaty), plasterki ogórka i kawałki omletu. 
  3. Kanapka z jajkiem. Jajka gotuję zgodnie z preferencjami (u nas dla dzieci na twardo, dla dorosłych półmiękko). Chleb smaruję pesto bazyliowym (używam gotowców ze sklepu 👉 tu polecam moje ulubione 👈 klik), układam na nim plasterki pomidorów i kawałki jajek. 
  4. Tost francuski na słodko. Jajko roztrzepuję w misce z odrobiną mleka. Moczę w tym kromki chleba (najlepiej 2-3 dniowego) i smażę na patelni lekko posmarowanej olejem lub masłem. Tosty smaruję ulubionym masłem orzechowym (u nas najczęściej migdałowe) i konfiturą. Można podać w towarzystwie owoców. 

Pamiętaj! Dziecki w różnym wieku mają różne umiejętności i nie zawsze poradzą sobie ze zjedzeniem kromki chleba z kilkoma dodatkami. Dlatego sobie przygotuj kanapki zgodnie z opisem, a maluchowi podaj poszczególne produkty obok siebie na talerzu (dla dzieci w wieku 1-3 lata). Z czasem zacznij podawać bardziej skomplikowane połączenia. Dziecko uczy się przez obserwację, dlatego maluch 3-4 letnie zaczną naśladować rodziców i sam będzie układać poszczególne składniki na kanapkach. Możesz też zaproponować dziecku wspólne przygotowanie kanapki. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *