Moje dziecko uwielbia serki i jogurty. Nie zna jednak smaku słodkich owocowych jogurtów czy innych dziwnych czekoladowych wynalazków. O mojej niechęci do nabiału dla dzieci ze słodkimi czekoladkami czy innymi czekokulkami już pisałam. Zamiast podawać maluchowi słodkie zapychacze lepiej samemu w kilka chwil skomponować jogurt z dodatkiem świeżych owoców, zbóż ekspandowanych i orzechów. Jeżeli dziecko nie lubi kwaśnego smaku jogurtu możesz dosłodzić go odrobiną miodu czy syropu klonowego lub zblendować z kawałkiem banana. Taki jogurt to nie tylko opcja na szybkie i smaczne śniadanie, ale także zdrowa i sycąca przekąska.
Jogurt owocowy z komosą i migdałami
Składniki:
- 1/2 opakowania serka Bieluch lub innego gęstego jogurtu
- 1/4 jabłka
- 1/2 banana
- garść borówek
- 2 łyżki ekspandowanej komosy ryżowej (można użyć amarantus, grykę, jagły czy orkisz)
- 1 łyżka migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
- Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach i układam na dnie miseczki. Na jabłko wykładam serek i delikatnie mieszam.
- Po bokach posypuję serek ekspandowaną komosą i migdałami.
- Banana kroję w plasterki i umieszczam w miseczce. Na koniec dodaję borówki.