
Gdy na dworze robi się zimno znacznie chętniej spędzam czas w kuchni. Para buchająca z garnków i zapach przyrządzanego jedzenia wprowadza ciepłą atmosferę w domu. Jesienią piekarnik włączam praktycznie każdego dnia. Szykuję w nim domowe ciasteczka i warzywa na obiad. Pieczona dynia to jedno z tych warzyw, które ląduje nie tylko na talerzu, ale także w kielichu blendera. Dzięki swojej słodyczy idealnie nadaje się na krem czekoladowy.
Krem czekoladowy z dyni świetnie smakuje w połączeniu z kaszą jaglaną lub posmarowany na kromkę chleba. W połączeniu z jogurtem naturalnym tworzy deser w stylu Monte. Ja osobiście lubię wyjadać go łyżeczką prosto z miseczki.

Jesienny krem czekoladowy
2017-09-04 13:34:59

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
- 1/3 szklanki musu z pieczonej dyni hokkaido
- 2 dojrzałe śliwki
- 1/4 miękkiego awokado
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki miodu (u dzieci poniżej roku można dosłodzić syropem klonowym lub daktylami)
- 1 łyżka oleju rzepakowego (do pieczenia dyni)
Sposób przygotowania
- Dynię kroję w niewielką kostkę i skrapiam olejem. Piekę 20 minut (lub do momentu aż dynia będzie miękka) w temperaturze 190 stopni. Nadmiar upieczonej dyni można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu lub kolacji.
- Ostudzoną dynię przekładam do kielicha blendera. Dodaję śliwki, awokado, kakao i miód. Miksuję na gładki krem.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
