Jesienny krem czekoladowy. BLW.

Gdy na dworze robi się zimno znacznie chętniej spędzam czas w kuchni. Para buchająca z garnków i zapach przyrządzanego jedzenia wprowadza ciepłą atmosferę w domu. Jesienią piekarnik włączam praktycznie każdego dnia. Szykuję w nim domowe ciasteczka i warzywa na obiad. Pieczona dynia to jedno z tych warzyw, które ląduje nie tylko na talerzu, ale także w kielichu blendera. Dzięki swojej słodyczy idealnie nadaje się na krem czekoladowy. 

Krem czekoladowy z dyni świetnie smakuje w połączeniu z kaszą jaglaną lub posmarowany na kromkę chleba. W połączeniu z jogurtem naturalnym tworzy deser w stylu Monte. Ja osobiście lubię wyjadać go łyżeczką prosto z miseczki.  

Jesienny krem czekoladowy
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Lista składników
  1. 1/3 szklanki musu z pieczonej dyni hokkaido
  2. 2 dojrzałe śliwki
  3. 1/4 miękkiego awokado
  4. 2 łyżeczki kakao
  5. 2 łyżeczki miodu (u dzieci poniżej roku można dosłodzić syropem klonowym lub daktylami)
  6. 1 łyżka oleju rzepakowego (do pieczenia dyni)
Sposób przygotowania
  1. Dynię kroję w niewielką kostkę i skrapiam olejem. Piekę 20 minut (lub do momentu aż dynia będzie miękka) w temperaturze 190 stopni. Nadmiar upieczonej dyni można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu lub kolacji.
  2. Ostudzoną dynię przekładam do kielicha blendera. Dodaję śliwki, awokado, kakao i miód. Miksuję na gładki krem.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
 

krem czekoladowy z dynią



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *