Jesienna jaglanka z dynią i pomarańczą. BLW.

Jesień i zima to czas rozgrzewających posiłków. Jaglanka jest tak uniwersalnym daniem, że w zależności od rodzaju dodatków świetnie smakuje na ciepło i zimno. W chłodny poranek miło jest napełnić brzuszek dyniowo-pomarańczową  kaszą pięknie pachnącą  cynamonem.

Kaszę jaglaną gotuję dzień wcześniej, aby zaoszczędzić rano czas. Korzystam też z zapasów upieczonego i zamrożonego musu dyniowego. 

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama 

Jaglanka z dynią i pomarańczą
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
  1. 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
  2. 1 szklanka wody (można wykorzystać mleko roślinne, np. kokosowe lub migdałowe)
  3. 1/3 szklanki musu z pieczonej dyni
  4. 1 pomarańcza
  5. 1/2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
  6. 1 łyżeczka oleju lnianego (lub innego tłuszczu tłoczonego na zimno)
  7. ulubione dodatki (u mnie świeża gruszka, pestki dyni, nasiona słonecznika)
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną płuczę w ciepłej wodzie tak długo aż będzie czysta (ok 3-4 razy). Przesypuję ją do rondelka, zalewam szklanką czystej wody i wstawiam na palnik. Nakrywam garnek pokrywką i doprowadzam do stanu na moment przed zagotowaniem. Zmniejszam moc palnika do minimum (2 na płycie indukcyjnej) i gotuję tak długo aż kasza wchłonie całą wodę (ok 20 minut). Następnie zdejmuję z palnika i pozostawiam do ostygnięcia. Ja gotuję kaszę wieczorem i pozostawiam na całą noc.
  2. Dynię kroję na kawałki i smaruję olejem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę do momentu aż dynia będzie miękka na tyle, że da się ją przebić widelcem (ok 20-30 minut w zależności od wielkości kawałków). Po ostygnięciu blenduję dynię i odmierzam odpowiednią ilość puree. Pozostały mus przechowuję w lodówce lub mrożę na zimę.
  3. Pomarańczę obieram, pozbawiam pestek i dokładnie blenduję.
  4. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodaję mus dyniowy i zmiksowaną pomarańczę. Dolewam olej lniany. Doprawiam cynamonem. Mieszam wszystkie składniki - jeżeli kasza jest zbyt gęsta można dolać nieco wody lub mleka roślinnego.
  5. Podaję z kawałkami świeżej gruszki, pestkami dyni i nasionami słonecznika.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *