Sposobów na przechowywanie dyni jest wiele. Ja najbardziej lubię upiec ją, a następnie zamrozić w małych porcjach. Wykorzystuję do tego trzy rodzaje dyni: hokkaido, piżmową i nelson. W mojej ocenie są one mało wodniste i bardzo dobrze zachowują swoją strukturę po rozmrożeniu. Osobiście nie polecam mrozić dyni prowansalskiej (nazywanej też muscat) oraz makaronowej.
Pieczenie i mrożenie dyni
Dokładną instrukcję jak to zrobić krok po kroku znajdziesz w filmie
- Dynię dokładnie myję, odcinam ogonek i kroję przynajmniej na pół, a najlepiej na ćwiartki. Nie obieram ze skóry, ani nie pozbawiam nasion. Dobrze mieć ostry nóż i deskę, która nie ślizga się po blacie.
- Dojrzała dynia ma mocno pomarańczowy kolor. Jeśli jest zielona to znaczy, że nie dojrzała do końca.
- Układam dynię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, aby kłaść skórą do dołu, wówczas miąższ nie przypali się.
- Wstawiam do zimnego piekarnika i ustawiam temperaturę na 180 stopni. Dynia będzie gotowa po około godzinie. W tym samym czasie na drugiej blaszce możesz piec inne rzeczy, np. mufinki.
- Po upieczeniu zostawiam dynię do całkowitego ostygnięcia.
- Łyżką wyciągam nasiona, a nożem odcinam skórę. Dynia hokkaido nie wymaga obierania, ale jak masz ochotę możesz ją obrać.
- Pozbawioną nasion i skóry dynię można zblendować, ale jest ona tak miękka, że ja tego nie robię. Dynię delikatnie rozgniatam w dłoni i umieszczam w małych silikonowych foremkach, np. takich do muffinek. Dzięki temu dynia jest podzielona na małe porcje i łatwo wyjąć ilość potrzebną do owsianki, budyniu jaglanego czy kisielu.
- Nigdy nie zamrażaj bezpośrednio w woreczkach czy dużych pojemnikach, ponieważ otrzymasz wielką bryłę dyniowego lodu. Nie korzystaj z plastikowych foremek, ponieważ dynię wyjąć z nich.
- Po zamrożeniu dynię wyciągam z silikonowych foremek, przekładam do woreczków strunowych i ponownie umieszczam w zamrażalniku. Tak przygotowaną dynię można przechowywać nawet pół roku.
Szeroki wybór silikonowych foremek znajdziesz w sklepach online (klik), więc polecam przejrzeć oferty.
Jeśli nie wiesz do czego wykorzystać to sezonowe warzywo skorzystaj z mojego ebooka „Dynia” ( klik). Znajdziesz w nim 27 przepisów na pyszne dyniowe dania dla dzieci i całej rodziny.

