Jagodowe gofry z komosy ryżowej. BLW.

Powrót z wakacji oznacza pustą lodówkę i konieczność szybkiego uzupełnienia zapasów. Zwłaszcza owoców i warzyw. Gdy tylko odkopałam się z prania ruszyłam do mojego ulubionego warzywniaka. Pech chciał, że akurat był nieczynny. Nie było też wszystkich innych w miarę dobrze zaopatrzonych warzywniaków z okolicy (jakiś strajk czy co?). Spotkałam za to babulinkę sprzedającą jogody i kurki. Za grzyby podziękowałam, ale wzięłam jagody. A jak jagody to oczywiście w ilości hurtowej. Trochę do zamrożenia na zimę, a resztę na jagodowe szaleństwo.

Od razu zjedliśmy z Karolem porcję jagód z twarogiem. W planach na podwieczorek miałam gofry z komosy ryżowej. Kalina je uwielbia, a akurat tego dnia po przedszkolu ma jadę konną, więc wraca do domu głodna jak wilk. Tylko czy ona zje te jagody? Rok temu lubiła, ale rok u dziecka to szmat czasu.

To może dodam jagody do ciasta? Tylko czy nie będzie wybierać? To byłaby masakra! W takim razie ciasto zblenduję podobnie jak ciasto na gofry cukiniowe. Idealnie! Fioletowe gofry okazały się bardzo intrygujące. 

Do przygotowania gofrów wykorzystam gofrownicę Dezal model 301.5 o mocy 1300 W.

jagodowe gofry z komosy ryżowej blw

Jagodowe gofry z komosy

Lista składników:

  • 1/2 szklanki jagód
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej 
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (używam orkiszową 650, można zamienić na pszenną 550)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki aquafaby (można pominąć)
  • 150 ml mleka (można krowie lub roślinne, ewentualnie wodę) 
  • olej do posmarowania gofrownicy 

Sposób przygotowania:

  • Do miski wkładam jagody oraz ugotowaną i ostudzoną komosę. Wlewam mleko. Całość blenduję, nie musi być bardzo dokładnie.
  • Dodaję jajka i aquafabę. Mieszam mokre składniki. Dosypuję mąkę orkiszową i ziemniaczaną. Mieszam ciasto aż powstanie jednolita masa. 
  • Płytki gofrownicy delikatnie smaruję olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Gdy są gorące wykładam na nie ciasto. Smażę gofry do momentu aż przestanie uciekać para. Studzę na kratce. 
jagodowe gofry z komosy ryżowej blw

Przy okazji chcę Wam polecić mąki prosto z młyna. Młyn Kopytowa w swojej ofercie ma nie tylko mąkę orkiszowa jasną, która idealnie zastępuje mąkę pszenną. Znajdziecie tam także mąkę chlebową (pszenną i żytnią), mąki ze strączków, mąkę z płaskurki i samopszy. Dla mnie bajka! Już dawno zostałam stałą klientką.  

jagodowe gofry z komosy ryżowej blw

Wpis powstał w ramach współpracy ze sklepem Młyn Kopytowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *