Jaglane racuchy prawie jak u babci. BLW.

Racuchy z jabłkami to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa, związanych z babcią. Zaraz po drożdżówce ze śliwkami i kompocie z rabarbaru 😉 Moja babcia od strony taty robiła obłędne racuchy. Miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Z perspektywy czasu wiem, że nie była to najzdrowsza przekąska dla małych dzieci, ale kto 30 lat temu przejmował się takimi drobiazgami jak cukier czy smażenie na tłuszczu. Postanowiłam nieco zmodyfikować przepis i przygotowałam zdrową, ale równie pyszną wersję racuchów jabłkowych. W składzie nadal jest odrobina cukru – bez niego ciasto drożdżowe nie urośnie. Zmniejszyłam jednak znacząco ilość i zamieniłam go na trzcinowy nierafinowany. Placuchy smażę na patelni teflonowej, więc z zasady ciasto do niej nie przywiera. Dodatkowo moje placuszki mają piękny żółty kolor, który zawdzięczają mące jaglanej i kurkumie. Racuchy podaję ze świeżymi owocami i domową Nutellą. 

Jaglane racuchy z jabłkami
Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Czas przygotowania
30 min
Lista składników
  1. 200 ml mąki jaglanej (można dać tylko pszenną)
  2. 150 ml mąki pszennej
  3. 175 ml mleka krowiego (u mnie Piątnica ekologiczne mikrofiltrowane, można dać roślinne lub wodę)
  4. 1 jajko
  5. 1 duże jabłko
  6. 1 łyżeczka suchych drożdży
  7. 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  8. 3 łyżeczki oleju z pestek winogron (można dać olej rzepakowy lub kokosowy)
  9. 1/2 łyżeczki kurkumy
  10. 1/2 łyżeczki cynamonu
  11. szczypta soli himalajskiej
Sposób przygotowania
  1. Do miski wsypuję mąkę jaglaną i pszenną, drożdże, cukier, kurkumę, cynamon i sól. Mieszam suche składniki.
  2. W rondelku podgrzewam mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące.
  3. Na tarce o dużych oczkach ścieram jabłko.
  4. Do miski z suchymi składnikami dolewam mleko i olej. Wbijam jajko i dokładam starte jabłka. Mieszam wszystkie składniki. Nakrywam szmatką i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut.
  5. Nagrzewam patelnię do smażenia bez tłuszczu (u mnie teflonowa Tefal) i zmniejszam moc palnika o połowę. Wykładam małe porcje ciasta i smażę placuszki. Obracam je często, aby nie przypaliły się. Każdy placuszek smażę ok 4-5 minut.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

 jaglane racuchy z jablkami

jaglane racuchy z jablkami

jaglane racuchy z jablkami

jaglane racuchy z jablkami



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *