Jaglane kulki mocy z burakiem. BLW.

Kulki mocy to rodzaj przekąski, którą zawsze warto mieć w lodowce. Sprawdzają się w sytuacji, gdy dopada nas mały głód, nie mam pomysłu na podwieczorek lub muszę zabrać jakieś zdrowe i sycące jedzonko na wynos. Dodatkowo są smaczne i zaspokajają moją potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Kulki z kaszy jaglanej i buraka to także patent na to, aby podać dziecku warzywo, którego w innej formie nie zje. 

Tak przygotowane danie można podać niemowlakowi już od początku rozszerzania diety (po 6 miesiącu) po wcześniejszym wprowadzeniu każdego składnika osobno. Warto wówczas wiórki kokosowe zamienić na amarantus ekspandowany, aby zwiększyć ilość żelaza w posiłku. 

kulki mocy z kaszy jaglanej i buraka

Tłem do zdjęć jest książka Rok w Krainie Czarów

Kulki mocy z kaszy jaglanej i buraka

Lista składników:

  • 1 burak średniej wielkości
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (nieugotowanej) 
  • 5 łyżek wiórków kokosowych (plus dodatkowa ilość do obtoczenia kulek) 
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 szklanka wody lub mleka 

Sposób przygotowania: 

  • Buraka obieram, kroję na kawałki i zawijam w papier do pieczenia. Piekę ok 45 minut w temperaturze 180 stopni (opcja góra-dół bez termoobiegu). Gdy jest miękki pozostawiam go do ostygnięcia. 
  • Rodzynki drobno siekam i umieszczam w rondelku. 
  • Kaszę jaglaną płuczę kilka razy w gorącej wodzie. Przekładam do garnka z rodzynkami i zalewam podwójną ilością czystej wody (lub mleka). Gotuję pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę i zrobi się miękka (ok 20 minut). Pozostawiam kaszę do przestudzenia bez podnoszenia pokrywki.
  • Buraka blenduję na gładki mus i dodaję do przestudzonej, ale nie całkiem zimnej kaszy. Mieszam całość aż burak zabarwi kaszę. Można zblendować składniki, aby kasza była idealnie różowa. 
  • Dosypuję wiórki kokosowe i dolewam sok z cytryny. Całość ponownie mieszam. Na tym etapie warto sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka i w razie potrzeby można dodać inną formę słodziwa, np. syrop daktylowy. 
  • Z tak przygotowanej masy formuję kulki o wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczam je w dodatkowych wiórkach kokosowych. Układam kulki w pojemniku tak, aby nie stykały się ze sobą. 
  • Kulki można jeść od razu, niemniej warto je schować do lodówki na minimum godzinę, aby zrobiły się bardziej zwarte. Kulki można przechowywać w lodowce w szczelnie zamkniętympojemniku przez 2-3 dni. 

Uwagi:

  • Z podanych ilości przygotowałam 15 kulek.
  • Wiórki kokosowe można zamienić na inny dodatek wchłaniająca wilgoć, np. amarantus ekspandowany. 
  • Zamiast rodzynek można użyć daktyli, niemniej mają one dużo słodszy smak. 
  • Jeżeli masa po wymieszaniu jest niewystarczająco słodka to można dodać odrobinę syropu daktylowego lub innego dozwolonego słodziwa. 
  • Buraka warto upiec w większej ilości. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni i wykorzystać do przygotowania innych posiłków, np. faszerowanych muszli makaronowych lub różowych naleśników. 

Podoba Ci się ten przepis? Postaw mi wirtualną kawę ☕️ buycoffee.to/gotujaca.mama 

kulki mocy z kaszy jaglanej i buraka
kulki mocy z kaszy jaglanej i buraka
kulki mocy z kaszy jaglanej i buraka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *