Dania jednogarnkowe to świetny sposób na podanie dużej ilości warzyw w jednej potrawie. To także mnogość kolorów i smaków na talerzu. Lubię takie obiady, ponieważ są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego zawsze się udają.

Indyk z warzywami i kiełkami
2017-09-21 21:41:56

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
- 100 g filetu z indyka
- 1/2 batata średniej wielkości
- 1/2 kukurydzy
- garść zielonej fasolki szparagowej (ok 20 strąków)
- 3 łyżki kiełków na patelnię
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła przed roztopieniem
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżeczka ulubionych ziół i przypraw (u mnie mieszanka ziół tajskich, słodka wędzona papryka)
- szczypta soli himalajskiej (dla dzieci poniżej roku należy pominąć)
- 2/3 szklanki wody lub bulionu
Sposób przygotowania
- Filet z indyka i cebulę kroję w drobną kostkę. Umieszczam na patelni i smażę na małym ogniu z dodatkiem oliwy do momentu aż mięso się zetnie a cebula zeszkli. W razie potrzeby dolewam 1-2 łyżki wody.
- Batata kroję w kostkę. Fasolce odcinam końcówki i dzielę ją na mniejsze kawałki. Ostrym nożem odcinam nasiona kukurydzy od kolby. Wrzucam wszystkie warzywa na patelnię. Dosypuję zioła i sól. Zalewam całość wodą i przykrywam patelnię. Doprowadzam prawie do wrzenia, zmniejszam moc palnika i gotuję ok 10 minut aż warzywa zaczną robić się miękkie, a sos gęstnieć.
- Czosnek ścieram na tarce i dokładam do sosu. Dosypuję kiełki i dodaję masło. Mieszam sos i gotuję kolejne 10 minut bez przykrycia.
- Przed podaniem skrapiam całość cytryną. Serwuję z kaszą bulgur.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
