Indyk z warzywami i kiełkami. BLW.

Dania jednogarnkowe to świetny sposób na podanie dużej ilości warzyw w jednej potrawie. To także mnogość kolorów i smaków na talerzu. Lubię takie obiady, ponieważ są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego zawsze się udają.

Indyk z warzywami i kiełkami
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
  1. 100 g filetu z indyka
  2. 1/2 batata średniej wielkości
  3. 1/2 kukurydzy
  4. garść zielonej fasolki szparagowej (ok 20 strąków)
  5. 3 łyżki kiełków na patelnię
  6. 1 mała cebula
  7. 2 ząbki czosnku
  8. 2 łyżki oliwy z oliwek
  9. 1 łyżka masła przed roztopieniem
  10. sok z 1/4 cytryny
  11. 1 łyżeczka ulubionych ziół i przypraw (u mnie mieszanka ziół tajskich, słodka wędzona papryka)
  12. szczypta soli himalajskiej (dla dzieci poniżej roku należy pominąć)
  13. 2/3 szklanki wody lub bulionu
Sposób przygotowania
  1. Filet z indyka i cebulę kroję w drobną kostkę. Umieszczam na patelni i smażę na małym ogniu z dodatkiem oliwy do momentu aż mięso się zetnie a cebula zeszkli. W razie potrzeby dolewam 1-2 łyżki wody.
  2. Batata kroję w kostkę. Fasolce odcinam końcówki i dzielę ją na mniejsze kawałki. Ostrym nożem odcinam nasiona kukurydzy od kolby. Wrzucam wszystkie warzywa na patelnię. Dosypuję zioła i sól. Zalewam całość wodą i przykrywam patelnię. Doprowadzam prawie do wrzenia, zmniejszam moc palnika i gotuję ok 10 minut aż warzywa zaczną robić się miękkie, a sos gęstnieć.
  3. Czosnek ścieram na tarce i dokładam do sosu. Dosypuję kiełki i dodaję masło. Mieszam sos i gotuję kolejne 10 minut bez przykrycia.
  4. Przed podaniem skrapiam całość cytryną. Serwuję z kaszą bulgur.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
Indyk z warzywami i kiełkami

Indyk z warzywami i kiełkami



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *