Filet z indyka w gęstym, kremowym i aromatycznym sosie z mleczkiem kokosowym i pomidorami. Sprawdzi się zarówno jako obiad codzienny, jak i na świątecznym stole.

Indyk w sosie kokosowo-pomidorowym
Lista składników:
- 400 g filetu z piersi indyka (lub pierś kurczaka)
- 1 cebula
- 7 cm pora
- 10 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
- 3 łyżki mleka kokosowego (gęsta część, użyłam Real Thai w puszce, 85% kokosa)
- 100 ml passaty pomidorowej
- 100 ml lub wody lub bulionu
- sok z 1/2 pomaranczy
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- świeżo zmielony pieprz
- sól himalajska do smaku (pomiń w porcji dla dziecka)
Sposób przygotowania:
- W misce mieszam wszystkie składniki marynaty: sok z pomarańczy i cytryny, 2 łyżki oleju, kurkumę i wędzoną paprykę. Mięso kroję na kawałki i umieszczam w marynacie. Bardzo dokładnie mieszam i odstawiam całość do lodówki na minimum godzinę.
- Cebulę i por drobno siekam i duszę na małym ogniu z dodatkiem 1 łyżki oleju. Gdy warzywa są miękkie zdejmuję je z patelni, a na ich miejsce wkładam zamarynowane indyka.
- Duszę mięso na mocnym ogniu i pod przykryciem przez ok 5 minut. Gdy zrobi się białe zmniejszam moc palnika oraz dodaję mleko kokosowe, passatę i wodę (lub bulion). Gotuję pod przykryciem ok 30 minut aż mięso będzie miękkie. W połowie tego czasu dokładam por, cebulę i posiekane suszone pomidory oraz doprawiam pieprzem.
- Odkładam porcję dla dziecka, a resztę doprawiam solą. Podaję z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza bulgur i brokuł.
Uwagi:
- Z podanych ilości przygotowałam 5 porcji.
- Filet z indyka można zamienić na pierś z kurczaka.

