Takie obiady lubię najbardziej. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym treściwe i smaczne. Kiedy gotuję tylko dla dziecka i siebie to część porcji odkładam na następny dzień lub mrożę na „czarną godzinę”. Do tego ekspresowe dodatki typu kasza, warzywa z pary lub surówka. Stanie przy garach ograniczone do minimum, więc przy okazji można upiec jeszcze ciasto (koniecznie spróbuj pomidorowego z morelami i czekoladą). Jest czas na kawę i zabawę z dzieckiem. Czy może być coś lepszego?

Indyk w sosie kokosowo-cytrynowym z kukurydzą
Lista składników:
- 300 g filetu z indyka
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego (użyłam Aroy-D w kartonie 70% kokosa)
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z 1/3 cytryny
- 1/2 szklanki kukurydzy (użyłam z puszki, w sezonie lepsza będzie świeża)
- 1/2 cebuli
- 3 cm białej części pora
- 1 łyżka oleju
- 50 ml bulionu lub wody
- 1/3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól himalajska (pomiń w porcji dla dziecka)
Sposób przygotowania:
- Cytrynę dokładnie myję i przelewam świeżo zagotowaną wodą. Skórkę ścieram na tarce o drobnych oczkach, a sok wyciskam.
- Mięso kroję w dużą kostkę. Cebulę i por drobno siekam.
- Delikatnie rozgrzewam olej na patelni. Umieszczam na niej mięso i posiekane warzywa. Podsmażam do momentu aż mięso zrobi się białe, a warzywa zmiękną.
- Dolewam mleko kokosowe, bulion (lub wodę) i sok z cytryny, dokładam kukurydzę i skórkę cytrynową, dosypuję przyprawy (wszystkie poza solą). Duszę całość pod przykryciem ok 30 minut aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby dolewam więcej wody), a sos zgęstnieje.
- Gdy danie jest gotowe odkładam porcję dla dziecka, a resztę doprawiam solą.
- Podaję z ulubionymi dodatkami – u mnie kasza bulgur, brokuł oraz surówka z marchewki i jabłka.
Uwagi:
- Użyłam mleka kokosowego z kartonu, które nie jest tak gęste jak to z puszki. Duża zawartość kokosa sprawia, że sos jest aromatyczny i kremowy. Jeżeli używasz domowego mleka kokosowego lub mleka o mniejszej zawartości kokosa to bulion/wodę zamień na mleko.
