Indyk w sosie kokosowo-cytrynowym z kukurydzą. BLW.

Takie obiady lubię najbardziej. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym treściwe i smaczne. Kiedy gotuję tylko dla dziecka i siebie to część porcji odkładam na następny dzień lub mrożę na „czarną godzinę”. Do tego ekspresowe dodatki typu kasza, warzywa z pary lub surówka. Stanie przy garach ograniczone do minimum, więc przy okazji można upiec jeszcze ciasto (koniecznie spróbuj pomidorowego z morelami i czekoladą). Jest czas na kawę i zabawę z dzieckiem. Czy może być coś lepszego?

Indyk w sosie kokosowo cytrynowym z kukurydzą

Indyk w sosie kokosowo-cytrynowym z kukurydzą

Lista składników:

  • 300 g filetu z indyka
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego (użyłam Aroy-D w kartonie 70% kokosa)
  • skórka starta z 1 cytryny 
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1/2 szklanki kukurydzy (użyłam z puszki, w sezonie lepsza będzie świeża)
  • 1/2 cebuli
  • 3 cm białej części pora
  • 1 łyżka oleju 
  • 50 ml bulionu lub wody
  • 1/3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól himalajska (pomiń w porcji dla dziecka)

Sposób przygotowania:

  • Cytrynę dokładnie myję i przelewam świeżo zagotowaną wodą. Skórkę ścieram na tarce o drobnych oczkach, a sok wyciskam. 
  • Mięso kroję w dużą kostkę. Cebulę i por drobno siekam. 
  • Delikatnie rozgrzewam olej na patelni. Umieszczam na niej mięso i posiekane warzywa. Podsmażam do momentu aż mięso zrobi się białe, a warzywa zmiękną. 
  • Dolewam mleko kokosowe, bulion (lub wodę) i sok z cytryny, dokładam kukurydzę i skórkę cytrynową, dosypuję przyprawy (wszystkie poza solą). Duszę całość pod przykryciem ok 30 minut aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby dolewam więcej wody), a sos zgęstnieje. 
  • Gdy danie jest gotowe odkładam porcję dla dziecka, a resztę doprawiam solą.
  • Podaję z ulubionymi dodatkami – u mnie kasza bulgur, brokuł oraz surówka z marchewki i jabłka.

Uwagi:

  • Użyłam mleka kokosowego z kartonu, które nie jest tak gęste jak to z puszki. Duża zawartość kokosa sprawia, że sos jest aromatyczny i kremowy. Jeżeli używasz domowego mleka kokosowego lub mleka o mniejszej zawartości kokosa to bulion/wodę zamień na mleko. 
Indyk w sosie kokosowo cytrynowym z kukurydzą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *