Indyk w sosie curry z batatem. BLW.

Obiad to u mnie najtrudniejszy posiłek do przygotowania. Moje dziecko chętnie je wyłącznie makaron, najlepiej na sucho lub z niewielką ilością sosu. Bez problemu wcina też zielony groszek i brokuła. Pozostałe dania to loteria. Jednego dnia zje ze smakiem całą porcję, innego po kilku kęsach stwierdzi, że zamiast mięska woli jabłko. Cóż zrobić? Taki typ. Ja jednak z uporem maniaka proponuję mięsne obiadki kilka razy w tygodniu. Naszym ostatnim odkryciem jest indyk w sosie curry. Mięso jest bardzo mięciutkie, a wręcz rozpływa się w ustach. Dzięki intensywnym w smaku przyprawom jest ono ledwo wyczuwalne pośród warzyw. 

Kalinka je sztućcami Ship Hop

Indyk w susie curry z batatem
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
  1. 100 g filetu z indyka
  2. 1/2 batata
  3. 1/2 cukinii
  4. 1/2 małej cebuli
  5. 3 cm pora
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 2 łyżki soczewicy
  8. 2 łyżki sosu pomidorowego (np. passaty)
  9. 10 brukselek
  10. 1 łyżeczka curry (u mnie przyprawa w proszku)
  11. 1 łyżeczka ulubionych ziół (u mnie natka pietruszki, lubczyk, rozmaryn i tymianek)
  12. 1/4 łyżeczki czarnuszki
  13. 1 szklanka wody
Sposób przygotowania
  1. Indyka kroję w możliwie najmniejsze kawałki. Cebulę i por drobno siekam. Przekładam mięso i warzywa na patelnię i podsmażam bez tłuszczu. Na patelni zacznie pojawiać się płyn, więc należy dać mu odparować od czasu do czasu mieszając.
  2. Cukinię i batata kroję w kostkę, a czosnek ścieram na tarce. Kiedy indyk w całości zrobi się biały dodaję pozostałe warzywa. Smażę całość przez 2 -3 minuty.
  3. Dolewam passatę, dorzucam umytą brukselkę i przepłukaną soczewicę, doprawiam curry i ziołami. Zalewam wodą.
  4. Skręcam gaz i duszę przez 15 minut aż batat i soczewica zrobią się miękkie. Następnie zdejmuję pokrywkę i gotuję kolejne 5 minut, aby woda odparowała.
  5. Przed podaniem posypuję danie czarnuszką. Serwuję z surówką z selera.
Uwagi
  1. Danie przygotowuję w głębokiej patelni. Jeżeli nie masz takiej to po usmażeniu indyka przełóż całość do garnka.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
indyk w sosie curry

indyk w sosie curry



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *