Kolejny prostu i smaczny obiad z indykiem w roli głównej (kurczak też się sprawdzi). Takie dania robią się praktycznie same, a smakują znakomicie. Wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników, które znajdzie się w lodówce.

Indyk w sosie kokosowo-pomidorowym
2018-01-23 14:11:14

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
- 150 g filetu z indyka
- 2 marchewki
- 1/2 korzenia pietruszki
- 1/2 cebuli
- 5 cm pora
- garść zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
- 100 ml passaty pomidorowej
- 100 ml mleka kokosowego (u mnie domowe)
- 100 ml wody lub bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- szczypta soli himalajskiej (pomiń dla dzieci poniżej roku)
Sposób przygotowania
- Cebulę i por drobno siekam. Umieszczam na patelni i delikatnie duszę na oliwie.
- Indyka kroję w niewielkie kawałki i dodaję na patelnię, gdy cebula zeszkli się. Duszę kilka minut aż mięso zrobi się białe.
- Marchewkę kroję w talarki, a pietruszkę w kostkę. Dokładam do garnka. Dorzucam też fasolkę szparagową i przyprawy.
- Zalewam całość passatą, mlekiem kokosowym i wodą (można dać bulion). Mieszam wszystkie składniki.
- Nakrywam patelnię pokrywką i gotuję na niewielkim ogniu aż warzywa zmiękną. Sprawdzam czy sos nie jest zbyt wodnisty - jeżeli tak to kilka minut gotuję bez przykrycia.
- Podaję z kaszą bulgur. Świetnie sprawdzi się też ryż.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam 3 porcje.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
