Obiad pełen warzyw, który zawsze się udaje, świetnie smakuje, a do tego jest niezwykle kolorowy. U nas punktem obowiązkowym każdego obiadu jest zielony dodatek. Tym razem na talerzu pojawił się ulubiony groszek, który moje dziecko zjada na potęgę.

Indyk w sosie z cukinią, groszkiem i papryką
2018-04-05 14:08:23

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
40 min
Lista składników
- 300 g filetu z indyka (może być kurczak)
- 1/2 szklanki zielonego groszku (poza sezonem mrożony)
- 1/2 cukinii (cała jeżeli mała)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 100 passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- sól himalajska do smaku (pomiń dla dzieci poniżej roku)
- olej do smażenia
- 200 ml wody lub bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
- Mięso kroję na kawałki i umieszczam na patelni. Cukinię dokładnie myję, kroję w kostkę i dodaję na patelnię. Dolewam oliwę i włączam palnik. Podsmażam całość na wysokim ogniu aż mięso się zetnie a cukinia zmięknie. Następnie wyjmuję cukinię i umieszczam ją w miseczce.
- Paprykę myję i kroję w krótkie paski. Marchewkę myję, obieram i kroję w talarki. Dodaję warzywa na patelnię.
- Dosypuję zioła prowansalskie, słodką paprykę i paprykę wędzoną (sól na samym końcu).
- Dolewam passatę pomidorową i wodę. Nakrywam pokrywką. Doprowadzam do stanu na moment przed zagotowaniem i zmniejszam moc palnika prawie do minimum (3 na płycie indukcyjnej). Gotuję na małym ogniu aż warzywa zmiękną (ok 20-30 minut).
- Na 10 minut przed końcem dosypuję groszek.
- Gdy warzywa są już miękkie dodaję przygotowaną wcześniej cukinię i łączę ją z sosem. Odkładam porcję dla dziecka, a resztę doprawiam solą.
- Podaję z ulubionymi dodatkami - u mnie mieszanka ryżu, komosy, kaszy bulgur i amarantusa (marki Monini).
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
