Przygotowanie miękkiego i soczystego buraka nie jest łatwe. Dziecko powinno dostać warzywa łatwe do pogryzienia mlecznymi zębami, a nawet i dziąsłami. Burak nie był Kaliny ulubionym warzywem, ponieważ nigdy nie potrafiłam przyrządzić go tak, aby był odpowiedni dla maluszka. Pewnej niedzieli podczas rodzinnego obiadu zainspirował mnie mój taka, który jako przystawkę zaserwował carpaccio z buraka. Burak upieczony został w folii aluminiowej. Ja jednak unikam zawijania żywności w folię, więc podmieniłam ją na papier do pieczenia. Okazało się to strzałem w dziesiątkę! Ten prosty zabieg sprawia, że pieczony burak jest miękki i pozostaje soczysty. Kalinka zajada się nim aż miło.
Burak to chyba jedno z najbardziej niedocenianych warzyw. Jest tani, łatwo dostępny i smaczny, niemniej wymaga odpowiedniej obróbki. Powinny jeść go regularnie osoby cierpiące na anemię. Posiada żelazo, wapń, fosfor, magnez i wiele innych pierwiastków. Do tego witaminę A, z grupy B i C. To również źródło kwasu foliowego, błonnika i karotenu. Sprawdź co jeszcze warto jeść, aby podnieść poziom żelaza.


- 1 burak
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta ulubionych ziół
- kilka kropli soku z cytryny
- Buraka myję, obieram i kroję w niewielką kostkę. Im mniejsza kostka tym szybciej burak będzie gotowy. Należy zwrócić uwagę, aby kawałki były wygodne dla dziecka. W przypadku mniejszych niemowląt lepsze będą paski.
- Buraka skrapiam oliwą z oliwek i obsypuję ulubionymi ziołami. Ja stosuję wymiennie zioła prowansalskie lub tajskie.
- Kostki buraka w przyprawach umieszczam na arkuszu papieru do pieczenia i zawijam w "paczuszkę". Potrząsam jeszcze pakunkiem, aby zioła i oliwa równomiernie oblepiły każdy kawałek warzywa.
- Tak przygotowanego buraka umieszczam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Piekę ok godziny, a dokładnie do momentu aż burak będzie miękki. Po 40 minutach sprawdzam stan upieczenia buraka.
- Gdy burak ostygnie skrapiam go sokiem z cytryny, który podkreśla smak i wspomaga wchłanianie żelaza (a dokładniej to witamina C wspomaga).
- Jeżeli mam zamiar wykorzystać buraka do innych celów niż obiad to pomijam zioła.
- W wersji ekonomicznej buraka piekę wraz z innymi rzeczami, np. muffinkami. Wówczas wstawiam go do zimnego piekarnikam nastawiam odpowiednią temperaturę, piekę ok 20-30 minut w ok 180 stopniach i pozostawiam w piecu tak długo aż całkowicie ostygnie. Kosteczki z buraka będą idealnie miękki.

Obierasz buraka przed pieczeniem? 🙂
Tak. Chociaż spotkałam się też z tym, że ludzie obierają dopiero po upieczeniu. Ja jednak kroję go na kawałki, więc wcześniej obieram.