Długo szukałam idealnego ciasta na naleśniki bezglutenowe. Już prawie się poddałam, gdy nagle trafiła na naleśniki z kaszy gryczanej. Są miękkie, delikatne, łatwo się je smaży i robi się je błyskawicznie. Niemniej to naleśniki z kaszy i tak też smakuję. Czasami tęsknię za tradycyjnymi naleśnikami z mlekiem i jajkiem w składzie. Na szczęście metodą prób i błędów opracowałam nowy przepis na cienkie, elastyczne i jednocześnie smaczne naleśniki bez pszenicy. Ciasto opiera się na mące gryczanej i ryżowej, a tajemniczym składnikiem mąka ziemniaczana.

Idealne naleśniki bezglutenowe
2018-02-04 17:02:35

Drukuj przepis
Czas przygotowania
20 min
Lista składników
- 200 ml mąki gryczanej
- 200 ml mąki ryżowej
- 75 ml mąki ziemniaczanej
- 300 ml mleka
- 100 ml wody
- 50 ml oleju
- 2 jajka
Sposób przygotowania
- Do miski wsypuję mąkę gryczaną, ryżową i ziemniaczaną. Wbijam jajka oraz wlewam mleko i olej. Zaczynam mieszać ciasto powoli dolewając wodę. Konsystencja ciasta powinna powinna przypominać tradycyjne naleśniki. Może zdarzyć się tak, że będzie potrzeba odrobinę mniej lub więcej wody.
- Mocno rozgrzewam patelnie z powłoką nieprzywierającą. Ceramiczna patelnia raczej nie sprawdzi się tutaj. Gdy patelnia jest gorąca wylewam na nią porcję ciasta i dokładnie rozprowadzam je po całej powierzchni. Każdy naleśniki smażę do momentu aż da się go przesunąć na patelni. Następnie odwracam i smażę z drugiej strony.
- Usmażone naleśniki układam w stosik i nakrywam talerzem. Dzięki temu naleśniki pozostaną miękkie, wilgotne i sprężyste.
- Naleśniki podałam z kremowym musem z batata.
Uwagi
- Z podanych ilości przygotowałam naleśniki dla 3 osób.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
