Idealne muffinki marchewkowe bez mąki pszennej. BLW.

Co zrobić z nadmiarem marchewki w lodówce? Surówkę z marchewki, zupę marchewkową oraz… no właśnie, muffiny! Babeczki z marchewki są zdrowym i sycącym łakociem, którym nie pogardzi ani dziecko, ani rodzic. U mnie rozchodzą się one z prędkością światła, a Kalina nie mogąc doczekać się swojej porcji dmucha na gorący piekarnik. 

Podstawą moich babeczek jest mąka kokosowa, orkiszowa i gryczana. Jeżeli chcesz, aby babeczki były bezglutenowe. Porcję mąki orkiszowej zamień na gryczaną. Robiłam juz babeczki w obu wersjach i zawsze smakują świetnie. 

Muffinki marchewkowe bez mąki pszennej
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Łączny czas
35 min
Lista składników
  1. 200 ml startej marchewki
  2. 150 ml mąki gryczanej
  3. 150 ml mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  4. 50 ml mąki kokosowej
  5. 1 łyżka mąki z pestek dyni (można pominąć)
  6. 200 ml mleka krowiego (można dać roślinne lub wodę)
  7. 100 ml wody (można dać mleko krowie lub roślinne)
  8. 1 jajko
  9. 2 łyżki oleju kokosowego (ilość przed roztopieniem)
  10. 1 płaska łyżeczka anyżu (można dać cynamon)
  11. 3 łyżeczki cukru kokosowego (można dać inne słodziwo)
  12. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  13. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  14. garść rodzynek (ok 2 łyżek)
Sposób przygotowania
  1. Rodzynki siekam na małe kawałki i zalewam 100 ml cieplej wody. Pozostawiam do namoczenia na chwilę.
  2. Marchewkę obieram, myję i ścieram na tarce o drobnych oczkach. W opcji dla leniwych można pokroić na kawałki i umieścić w rozdrabniaczu.
  3. W rondelku rozpuszczam olej kokosowy.
  4. Do miski wsypuję mąkę gryczaną, orkiszową, kokosową i z pestek dyni. Dodaję startą marchewkę, anyż, cukier kokosowy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wbijam jajko. Dolewam mleko krowie i wodę wraz z namoczonymi rodzynkami.
  5. Mieszam wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Przekładam ciasto do foremek na muffinki. Wykorzystuję silikonowe formy, więc nie wymagają one papilotek i natłuszczania.
  6. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
muffinki marchewkowe bez pszenicy



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *