Hummus z suszonymi pomidorami. BLW.

Kanapki bardzo często pojawiają się u nas na kolację. Są szybkie, łatwe w przygotowaniu i można zjeść je praktycznie ze wszystkim. Kalina nie opanowała jeszcze konceptu jedzenia kanapki. Najczęściej zdejmuje położone na niej elementy, ogląda wszystko dokładnie, wybiera to co lubi najbardziej i zjada solo. Wszelkie pasty natomiast zlizuje bezpośrednio z kromki, chlebek zostawiając nietknięty. Hummus, zaraz po guacamole, to u nas najczęstszy gość kanapkowy. Jego największą zaletą jest to, że nigdy nie smakuje tak samo. Dorzucić do niego można praktycznie wszystko – paprykę, dynię, gruszkę, a nawet buraki. Naszą ulubioną wersją jest hummus z suszonymi pomidorami. 

Hummus z suszonymi pomidorami
Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
45 min
Lista składników
  1. 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  2. 1 ząbek czosnku
  3. 4 suszone pomidory
  4. sok z 1/2 cytryny
  5. 4 łyżki ziaren sezamu
  6. 5 łyżek oliwy z oliwek
  7. 1 łyżka oleju sezamowego
  8. woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Sposób przygotowania
  1. Ciecierzycę namaczam minimum 8 godzin, a najlepiej przez całą noc. Wymieniam wodę, w której moczyły się ziarna i gotuję do miękkości.
  2. Na suchą i rozgrzaną patelnię wsypuję sezam. "Smażę” go przez kilka minut aż uzyska złoty kolor. Aby ziarna nie przypaliły się należy delikatnie potrząsać patelnią i mieszać jej zawartość.
  3. Do blendera przesypuję porażony sezam i miksuję. Następnie dodaję ciecierzycę, posiekany czosnek, sok z cytryny i oliwę. Miksuję dolewając wodę po jednej łyżeczce. Pasta powinna mieć kremową konsystencję. Na koniec dorzucam posiekane suszone pomidory odsączone z zalewy i jeszcze przez chwilę miksuję.
  4. Przekładam do miseczki, posypuję sezamem i polewam odrobiną oleju sezamowego.
Uwagi
  1. Można wykorzystać ciecierzycę z puszki, która nie wymaga namaczania i gotowania. Po odsączeniu należy ją wypłukać.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *