Kanapki bardzo często pojawiają się u nas na kolację. Są szybkie, łatwe w przygotowaniu i można zjeść je praktycznie ze wszystkim. Kalina nie opanowała jeszcze konceptu jedzenia kanapki. Najczęściej zdejmuje położone na niej elementy, ogląda wszystko dokładnie, wybiera to co lubi najbardziej i zjada solo. Wszelkie pasty natomiast zlizuje bezpośrednio z kromki, chlebek zostawiając nietknięty. Hummus, zaraz po guacamole, to u nas najczęstszy gość kanapkowy. Jego największą zaletą jest to, że nigdy nie smakuje tak samo. Dorzucić do niego można praktycznie wszystko – paprykę, dynię, gruszkę, a nawet buraki. Naszą ulubioną wersją jest hummus z suszonymi pomidorami.

Hummus z suszonymi pomidorami
2017-04-07 20:15:23

Drukuj przepis
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
45 min
Lista składników
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 4 suszone pomidory
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki ziaren sezamu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju sezamowego
- woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Sposób przygotowania
- Ciecierzycę namaczam minimum 8 godzin, a najlepiej przez całą noc. Wymieniam wodę, w której moczyły się ziarna i gotuję do miękkości.
- Na suchą i rozgrzaną patelnię wsypuję sezam. "Smażę” go przez kilka minut aż uzyska złoty kolor. Aby ziarna nie przypaliły się należy delikatnie potrząsać patelnią i mieszać jej zawartość.
- Do blendera przesypuję porażony sezam i miksuję. Następnie dodaję ciecierzycę, posiekany czosnek, sok z cytryny i oliwę. Miksuję dolewając wodę po jednej łyżeczce. Pasta powinna mieć kremową konsystencję. Na koniec dorzucam posiekane suszone pomidory odsączone z zalewy i jeszcze przez chwilę miksuję.
- Przekładam do miseczki, posypuję sezamem i polewam odrobiną oleju sezamowego.
Uwagi
- Można wykorzystać ciecierzycę z puszki, która nie wymaga namaczania i gotowania. Po odsączeniu należy ją wypłukać.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/