Hummus z pieczonym bakłażanem i śliwką. BLW.

Lubię mieć w lodówce słoiczek hummusu. Najczęściej robię go sama, ponieważ tak wychodzi dużo ekonomiczniej. Hummus używamy praktycznie do wszystkiego. Do smarowania chleba zamiast masła, do kanapek jako główne źródło białka, jako dip do warzyw, a czasami nawet jako sos do makaronu. Najbardziej jednak moje dzieci lubią wyjadać hummus łyżką prosto z miseczki – pod warunkiem, że jest on domowy. Taki ze sklepu im nie smakuje – jest zbyt słony. Jednym z naszych ulubionych hummusów jest bakłażanowy (zaraz po hummusie z suszonymi pomidorami). Hummus z bakłażanem i śliwką jest tak dobry, że wręcz muszę go chować przed dziećmi, aby nie zjadły wszystkiego od razu. 

hummus z bakłażanem

Pasta z bakłażana i ciecierzycy

Lista składników:

  • 1  bakłażan
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika lub puszki)
  • 1/3 szklanki nasion słonecznika 
  • 7 suszonych śliwek
  • 1 łyżka tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • sól do posypania bakłażana 

Sposób przygotowania:

  • Bakłażana kroję w plastry i posypuję solą. Odstawiam na ok 30 minut, aby puścił sok. Następnie opłukuję go pod bieżącą wodą i układam na pieprze do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę ok 20-30 minut (lub do miękkości, czas zależy od grubości plastrów) w opcji góra-dół bez termoobiegu. 
  • Słonecznik wsypuję na suchą patelnię i delikatnie prażę. Pozostawiam do ostygnięcia. 
  • Przestudzonego bakłażana umieszczam w kielichu blendera. Dodaję słonecznik, ugotowaną ciecierzycę (odsączoną z zalewy i przepłukaną), suszone śliwki, oliwę, tahini i sok z cytryny. Całość blenduję. Gdyby masa była zbyt gęsta można dolać więcej oliwy i kapkę wody.
  • Hummus z bakłażanem przekładam do miski i przechowuję w lodówce przez 3-4 dni. 

Wpis powstał w ramach współpracy ze sklepem Moreso.pl

kanapka z pastą z bakłażana i suszonymi śliwkami
kanapka hummusem z bakłażana i suszoną śliwką
hummus z bakłażanem słonecznikiem i suszoną śliwką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *