Z czym podać kanapkę kiedy dziecko nie lubi serów i wędlin? U nas najlepiej sprawdza się awokado, ale obowiązkowo musi być idealnie zielone i aksamitne jak masełko. Nie zawsze udaje mi się takie znaleźć. Zresztą poszłabym z torbami, gdybym miała codziennie kupować awokado. No i jeszcze jest kwestia różnorodności w diecie.
Opcja numer dwa to pasty na bazie strączków. Kalina najbardziej lubi hummus z suszonymi pomidorami, ale Karolowi nie mogę zbyt często go serwować, bo pomidory mają w składzie dużo soli. Raz na miesiąc jeszcze można przymknąć oko, ale raz w tygodniu to już dużo. Zaczęłam więc eksperymentować i szukać pomysłów na inne warianty past kanapkowych. Tym razem padło na hummus cebulowy, który smakował nawet wybrednej Kalinie.

Hummus z duszoną cebulką i rodzynkami
Lista składników:
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 duża cebula
- garść rodzynek
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżeczka tahini (pasty sezamowej)
- 2 łyżki oliwy (użyłam rozmarynowej, ale można dać dowolną)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (można pominąć, ale polecam dodać, bo bardzo podkręca smak)
- szczypta kminku (można pominąć)
- 3-4 łyżki wody do duszenia cebuli
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroję w piórka i umieszczam w rondelku. Wlewam łyżkę oliwy i dosypuję rodzynki. Nakrywam garnek, włączam palnik i duszę cebulę przez ok 5 minut na niewielkim ogniu. W razie potrzeby dolewam wodę, aby cebula nie przypaliła się. Gdy cebula zacznie robić się miękka dolewam ocet balsamiczny i dosypuję kminek. Duszę jeszcze kilka minut, a następnie odstawiam do ostygnięcia.
- Ugotowaną ciecierzycę wsypuję do miski. Dodaję przestudzoną cebulkę z rodzynkami i tahini. Dolewam sok z cytryny i drugą łyżkę oliwy. Całość blenduję na gładki mus. W razie potrzeby można dolać wodę, aby uzyskać gładką konsystencję pasty.
Jak ugotować ciecierzycę?
- Ciecierzycę zalewam podwójną ilością wody i zostawiam do namoczenia na minimum 8 godzin. Następnie wymieniam wodę i ugotuję do miękkości (ok 45-60 minut).

