Hummus na słodko. BLW.

Hummus na słodko powstał zupełnie przypadkiem. Jak zwykle potrzeba jest matką wynalazków. Planowałam na kolację przygotować kanapki z hummusem i awokado, więc ciecierzycę namaczałam od rana. Niestety pech chciał, że cały dzień wiało i padało, a mnie dopadł leń i nie zamierzałam wystawiać nosa na taką pogodę. W konsekwencji na kolację zostaliśmy bez chleba. Wpadłam za to na pomysł, aby usmażyć gofry, a hummus zostawić na dzień następny. Szczegółowa inspekcja lodówki wykazała, że gofry mogą co najwyżej być z jogurtem . Zakupy przecież nie zostały zrobione. Chwila konsternacji, szybki przegląd szafek i jest! Hummus na słodko. Zamiast czosnku i wytrawnych dodatków nieco słodyczy z suszonych owoców. Jak to smakuje? Jak dla mnie rewelacyjnie. Pasta jest lekko kwaśna, ale jednocześnie słodka, a dzięki figom hummus ma delikatnie ziarnistą konsystencję. Polecam nie tylko na gofry. Kalinka wciągała go garściami. 

Hummus na słodko
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Łączny czas
30 min
Lista składników
  1. 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  2. 4 suszone śliwki
  3. 2 suszone figi
  4. sok z 1/2 cytryny
  5. 4 łyżki ziaren sezamu
  6. 5 łyżek oliwy z oliwek
  7. 1 łyżka oleju sezamowego
  8. woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Sposób przygotowania
  1. Ciecierzycę namaczam minimum 8 godzin, a najlepiej przez całą noc. Wymieniam wodę, w której moczyły się ziarna i gotuję do miękkości.
  2. Na suchą i rozgrzaną patelnię wsypuję sezam. "Smażę” go przez kilka minut aż uzyska złoty kolor. Aby ziarna nie przypaliły się należy delikatnie potrząsać patelnią i mieszać jej zawartość.
  3. Do blendera przesypuję porażony sezam i miksuję. Następnie dodaję ciecierzycę, posiekane suszone owoce, sok z cytryny, oliwę i olej sezamowy. Pasta powinna mieć kremową konsystencję.
Uwagi
  1. Jeżeli nie masz czasu gotować ciecierzycy to wykorzystaj tę z puszki.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *