Hummus dyniowy na słodko. BLW.

Hummus to moja słabość. To moja kulinarna miłość od pierwszego skosztowania. Robiłam go już chyba na każdy możliwy sposób. Na słodko, słono i ostro. W wersji klasycznej, z dodatkiem owoców i z warzywami. Jesienią nie sposób pominąć hummusu z pieczoną dynią. W z suszoną figą smakuje po prostu obłędnie. 

Hummus dyniowy na słodko
Drukuj przepis
Lista składników
  1. 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  2. 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni
  3. 1 duży ząbek czosnku
  4. 1 suszona figa
  5. 1/2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
  6. 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  7. 1/4 szklanki łagodnej oliwy z oliwek
  8. sok z 1/2 cytryny
  9. woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Sposób przygotowania
  1. Dynię kroję na kawałki i smaruję olejem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę do momentu aż dynia będzie miękka na tyle, że da się ją przebić widelcem (ok 20-30 minut w zależności od wielkości kawałków). Po ostygnięciu blenduję dynię i odmierzam ilość puree do hummusu. Pozostały mus przechowuję w lodówce lub mrożę na zimę.
  2. Ciecierzycę namaczam minimum 8 godzin, a najlepiej przez całą noc. Wymieniam wodę, w której moczyły się ziarna i gotuję do miękkości. Można też wykorzystać już ugotowaną ciecierzycę z puszki.
  3. Do miski wkładam mus dyniowy, ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę, ząbek czosnku i figę. Dosypuję cynamon i kurkumę oraz dolewam oliwę i sok z cytryny.
  4. Wszystko dokładnie blenduję do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli hummus jest zbyt gęsty to podczas miksowania dolewam odrobinę przegotowanej wody.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
hummus dyniowy


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *