
Hummus to moja słabość. To moja kulinarna miłość od pierwszego skosztowania. Robiłam go już chyba na każdy możliwy sposób. Na słodko, słono i ostro. W wersji klasycznej, z dodatkiem owoców i z warzywami. Jesienią nie sposób pominąć hummusu z pieczoną dynią. W z suszoną figą smakuje po prostu obłędnie.

Hummus dyniowy na słodko
2017-10-18 13:54:39

Drukuj przepis
Lista składników
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 suszona figa
- 1/2 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/4 szklanki łagodnej oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Sposób przygotowania
- Dynię kroję na kawałki i smaruję olejem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę do momentu aż dynia będzie miękka na tyle, że da się ją przebić widelcem (ok 20-30 minut w zależności od wielkości kawałków). Po ostygnięciu blenduję dynię i odmierzam ilość puree do hummusu. Pozostały mus przechowuję w lodówce lub mrożę na zimę.
- Ciecierzycę namaczam minimum 8 godzin, a najlepiej przez całą noc. Wymieniam wodę, w której moczyły się ziarna i gotuję do miękkości. Można też wykorzystać już ugotowaną ciecierzycę z puszki.
- Do miski wkładam mus dyniowy, ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę, ząbek czosnku i figę. Dosypuję cynamon i kurkumę oraz dolewam oliwę i sok z cytryny.
- Wszystko dokładnie blenduję do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli hummus jest zbyt gęsty to podczas miksowania dolewam odrobinę przegotowanej wody.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
