Halibut pieczony z ziołami i pomidorem. BLW.

Halibut to ryba niezwykle bogata w zdrowe tłuszcze, dlatego powinna często pojawiać się w diecie dzieci. Jest smaczny i niezwykle delikatny. Nie wymaga zbyt dużej obróbki, dlatego najlepiej podawać go pieczonego w kawałku z dodatkiem ziół i warzyw. 

halibut z warzywami ryba dla dziecka

Halibut z piekarnika

Lista składników:

  • 300 g filetu z halibuta 
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1 mała cebula (użyłam czerwonej) 
  • sok z 1/2 limonki
  • świeżo zmielony pieprz 

Uwagi:

  • Świeże zioła można zamienić na suszone.
  • Limonkę można zamienić na cytrynę. 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. 
  • Cebulę kroję i umieszczam na dnie naczynia żaroodpornego. Nie używam tłuszczu, ponieważ halibut sam w sobie jest niezwykle tłusty.  Na cebulę układam rybę. Następnie daję dużą ilość świeżych ziół, a całość nakrywam plastrami pomidora malinowego. Posypuję świeżo zmielonym pieprze.
  • Wstawiam naczynie do gorącego piekarnika. Piekę ok 20 minut w opcji góra-dół. Należy kontrolować stopień wypieczenia ryby, ponieważ czas pieczenia może zależeć od grubości płatów.
  • Po wyciągnięciu z piekarnika i lekkim ostygnięciu skrapiam rybę sokiem z limonki. 
ebook z przepisami dla dzieci
halibut z warzywami ryba dla dziecka
halibut z warzywami ryba dla dziecka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *