Halibut to ryba niezwykle bogata w zdrowe tłuszcze, dlatego powinna często pojawiać się w diecie dzieci. Jest smaczny i niezwykle delikatny. Nie wymaga zbyt dużej obróbki, dlatego najlepiej podawać go pieczonego w kawałku z dodatkiem ziół i warzyw.

Halibut z piekarnika
Lista składników:
- 300 g filetu z halibuta
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 mała cebula (użyłam czerwonej)
- sok z 1/2 limonki
- świeżo zmielony pieprz
Uwagi:
- Świeże zioła można zamienić na suszone.
- Limonkę można zamienić na cytrynę.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.
- Cebulę kroję i umieszczam na dnie naczynia żaroodpornego. Nie używam tłuszczu, ponieważ halibut sam w sobie jest niezwykle tłusty. Na cebulę układam rybę. Następnie daję dużą ilość świeżych ziół, a całość nakrywam plastrami pomidora malinowego. Posypuję świeżo zmielonym pieprze.
- Wstawiam naczynie do gorącego piekarnika. Piekę ok 20 minut w opcji góra-dół. Należy kontrolować stopień wypieczenia ryby, ponieważ czas pieczenia może zależeć od grubości płatów.
- Po wyciągnięciu z piekarnika i lekkim ostygnięciu skrapiam rybę sokiem z limonki.


