Halibut z kaszą i warzywami, czyli obiad błyskawiczny. BLW.

Gdy muszę przygotować szybki obiad to stawiam na rybę z pieca. Mam wówczas pewność, że nie narobię się, aby Kalina zje ze smakiem. Halibut, kasza i dotowane warzywa to nasz pewniak obiadowy. Rybę w piekarniku robię zwykle wtedy, gdy coś jeszcze piekę. Dzięki temu mam od razu załatwione dwa posiłki. Gdy nie włączam piekarnika obiad przygotowuję na patelni. 

Halibut z kaszą i warzywami
Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
25 min
Lista składników
  1. 300 g filetu z halibuta
  2. 1 łyżka soku z cytryny
  3. 1/2 łyżeczki masła
  4. szczypta ziół (np. prowansalskich)
  5. 1/2 szklanki kaszy pęczak
  6. kilka różyczek brokuła i kalafiora
  7. 1/2 szklanki zielonego groszku
Sposób przygotowania
  1. Rybę dzielę na części, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję wiórkami masła i doprawiam ziołami. Zawijam w papier do pieczenia i układam na blaszce. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę ok 15 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu.
  2. Jeżeli nie chce Ci się wstawiać piekarnika to możesz przygotować rybę na patelni. Rozgrzej suchą patelnię jak na naleśniki. Umieść na niej rybę skropioną sokiem z cytryny, posypaną ziołami i delikatnie posmarowaną masłem. Dolej 2-3 łyżki wody i przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz moc palinka o połowę. Po ok 2 minutach obróć rybę na drugą stronę i w razie potrzeby dolej nieco wody. Duś kolejną minutę.
  3. Kaszę przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa gotuję na parze tuż przed podaniem.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
halibut z kasza i warzywami

halibut z kasza i warzywami

halibut z kasza i warzywami



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *