Gdy muszę przygotować szybki obiad to stawiam na rybę z pieca. Mam wówczas pewność, że nie narobię się, aby Kalina zje ze smakiem. Halibut, kasza i dotowane warzywa to nasz pewniak obiadowy. Rybę w piekarniku robię zwykle wtedy, gdy coś jeszcze piekę. Dzięki temu mam od razu załatwione dwa posiłki. Gdy nie włączam piekarnika obiad przygotowuję na patelni.

Halibut z kaszą i warzywami
2017-06-28 13:27:16

Drukuj przepis
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
25 min
Lista składników
- 300 g filetu z halibuta
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki masła
- szczypta ziół (np. prowansalskich)
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- kilka różyczek brokuła i kalafiora
- 1/2 szklanki zielonego groszku
Sposób przygotowania
- Rybę dzielę na części, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję wiórkami masła i doprawiam ziołami. Zawijam w papier do pieczenia i układam na blaszce. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę ok 15 minut w opcji góra-dół bez termoobiegu.
- Jeżeli nie chce Ci się wstawiać piekarnika to możesz przygotować rybę na patelni. Rozgrzej suchą patelnię jak na naleśniki. Umieść na niej rybę skropioną sokiem z cytryny, posypaną ziołami i delikatnie posmarowaną masłem. Dolej 2-3 łyżki wody i przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz moc palinka o połowę. Po ok 2 minutach obróć rybę na drugą stronę i w razie potrzeby dolej nieco wody. Duś kolejną minutę.
- Kaszę przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa gotuję na parze tuż przed podaniem.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
