Gulasz wołowy w sosie paprykowym. BLW.

Gulasz to zawsze dobry pomysł na obiad. Od kiedy Kalina zaczęła jeść mięso to tego typu obiad serwuję kilka razy w miesiącu. Pomimo długiego czasu przygotowania robi się go bardzo łatwo. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, wrzucić je do garnka, a następnie ustawić odpowiednią temperaturę. Reszta robi się sama. 

Gulasz wołowy w sosie paprykowym
Drukuj przepis
Czas przygotowania
3 hr 30 min
Czas przygotowania
3 hr 30 min
Lista składników
  1. 200 g mięsa wołowego
  2. 2 duże papryki
  3. 1 cebula
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 2 ziarenka ziela angielskiego
  6. 5 ziarenek kolendry
  7. 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  8. 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (można pominąć, niemniej sos nie jest pikantny)
  9. 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  10. 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (wołowina bez soli na prawdę kiepsko smakuje)
  11. świeżo zmielony pieprz (ilość wg preferencji, można dać na końcu)
  12. 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
  1. Cebulę, paprykę i mięso kroję w kostkę. Wołowinę umieszczam w garnku z grubym dnem (można użyć patelnię), włączam palnik i zaczynam smażyć bez tłuszczu. Mieszam łyżką, aby mięso nie przywierało do dna.
  2. Gdy kawałki są lekko zrumienione dodaję cebulę, mieszam całość i nakrywam garnek pokrywką. Zmniejszam moc palnika o 1/3 i duszę całość przez chwilę. Cebula powinna się zeszklić, a mięso puścić sok.
  3. Dorzucam do garnka paprykę i przyprawy. Mieszam całość i zalewam wodą (lub bulionem). Doprowadzam do stanu na moment przed zagotowaniem, a następnie zmniejszam moc palnika do minimum (2 na płycie indukcyjnej). Gotuję pod przykryciem minimum 2 godziny.
  4. Czosnek ścieram na tarce o drobnych oczkach. Dodaję go do sosu i dokładnie mieszam. Gotuję kolejne 30 minut, aby sos przeszedł aromatem czosnku.
  5. Po 2 godzinach warto sprawdzić, czy mięso zrobiło się miękkie. Gdyby sos był zbyt wodnisty można go odparować pozostawiając garnek bez przykrycia i nieco zwiększając moc palnika. Mięso należy gotować tak długo aż będzie miękkie, delikatne i lekko rozpadające się.
  6. Podaję z ulubionymi dodatkami - u mnie mieszanka ryżu i kaszy oraz warzywa gotowane na parze. Dla dziecka warto posiekać mięso.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
gulasz wołowy w sosie paprykowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *