Gulasz to zawsze dobry pomysł na obiad. Od kiedy Kalina zaczęła jeść mięso to tego typu obiad serwuję kilka razy w miesiącu. Pomimo długiego czasu przygotowania robi się go bardzo łatwo. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, wrzucić je do garnka, a następnie ustawić odpowiednią temperaturę. Reszta robi się sama.

Gulasz wołowy w sosie paprykowym
2017-11-29 14:31:04

Drukuj przepis
Czas przygotowania
3 hr 30 min
Lista składników
- 200 g mięsa wołowego
- 2 duże papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek kolendry
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (można pominąć, niemniej sos nie jest pikantny)
- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (wołowina bez soli na prawdę kiepsko smakuje)
- świeżo zmielony pieprz (ilość wg preferencji, można dać na końcu)
- 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
- Cebulę, paprykę i mięso kroję w kostkę. Wołowinę umieszczam w garnku z grubym dnem (można użyć patelnię), włączam palnik i zaczynam smażyć bez tłuszczu. Mieszam łyżką, aby mięso nie przywierało do dna.
- Gdy kawałki są lekko zrumienione dodaję cebulę, mieszam całość i nakrywam garnek pokrywką. Zmniejszam moc palnika o 1/3 i duszę całość przez chwilę. Cebula powinna się zeszklić, a mięso puścić sok.
- Dorzucam do garnka paprykę i przyprawy. Mieszam całość i zalewam wodą (lub bulionem). Doprowadzam do stanu na moment przed zagotowaniem, a następnie zmniejszam moc palnika do minimum (2 na płycie indukcyjnej). Gotuję pod przykryciem minimum 2 godziny.
- Czosnek ścieram na tarce o drobnych oczkach. Dodaję go do sosu i dokładnie mieszam. Gotuję kolejne 30 minut, aby sos przeszedł aromatem czosnku.
- Po 2 godzinach warto sprawdzić, czy mięso zrobiło się miękkie. Gdyby sos był zbyt wodnisty można go odparować pozostawiając garnek bez przykrycia i nieco zwiększając moc palnika. Mięso należy gotować tak długo aż będzie miękkie, delikatne i lekko rozpadające się.
- Podaję z ulubionymi dodatkami - u mnie mieszanka ryżu i kaszy oraz warzywa gotowane na parze. Dla dziecka warto posiekać mięso.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
