Placki nie należą do ulubionych dań mojego dziecka. A szkoda, bo ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju placki, racuchy czy naleśniki. Na szczęście nadrabiamy w zakresie muffinek i gofrów. Od czasu do czasu serwuję jednak moje ulubione pancakes przygotowywane na kefirze. Zdarza się, że Kalina zjada ze smakiem, a to co zostało ze śniadanie pakujemy do torby i przegryzamy na spacerze.

Gryczane pancakes
2017-05-22 07:05:03

Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Lista składników
- 400 ml mąki gryczanej
- 50 ml skrobi z tapioki (można pominąć lub zastąpić mąką ziemniaczaną)
- 1 łyżka mielonego lnu
- 2 jajka
- 100 ml kefiru
- 500 ml wody, mleka roślinnego (np. migdałowego) lub mleka krowiego (dla starszych dzieci)
- 50 ml oleju
Sposób przygotowania
- Do miski wsypuję mąkę gryczaną, mąkę z tapioki i mielony len. Wbijam jajka i dodaję kefir. Dolewam olej i 200 ml wody.
- Zaczynam delikatnie mieszać na niewielkich obrotach miksera. Stopniowo dolewam kolejne 200 ml wody. Ciasto powinno być gładkie i łatwo się przelewać. Jeżeli jest zbyt gęste dodaję kolejne 100 ml wody i ponownie mieszam.
- Nagrzewam patelnię do smażenia beztłuszczowego. Wylewam na nią porcję ciasta i smażę z jednej strony przez ok 2 minuty. Następnie odwracam placek i smażę kolejną minutę. Układam placuszki jeden na drugim. Podaję z musem owocowym, konfiturą z czarnych porzeczek i arbuzowym puddingiem chia.
Uwagi
- Mam specjalną patelnię do naleśników. Jeżeli ciasto przywiera do Twojej patelni to koniecznie posmaruj ją odrobiną oleju.
- Placki po zdjęciu z patelni mogą wydawać się dosyć twarde i sztywne. Należy układać je w stos i odłożyć je na chwilę, aby zrobiły się miękkie. Przed podaniem koniecznie odwróć stosik do góry nogami. Placki na samym dole będą najbardziej miękkie i jeszcze ciepłe.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/

a można zrobic jakoś bez jajek?
Można spróbować, chociaż na samej mące gryczanej wyjdą twarde. Dałabym pół na pół z mąką owsianą. Warto dosypać więcej mielonego siemienia lnianego, które sklei ciasto i sprawi, że placki będą bardziej miękkie. Bez jajek wodę koniecznie trzeba zastąpić mlekiem lub dać więcej kefiru.