Gryczane pancakes, czyli placuszki z mąki gryczanej. BLW.

Placki nie należą do ulubionych dań mojego dziecka. A szkoda, bo ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju placki, racuchy czy naleśniki. Na szczęście nadrabiamy w zakresie muffinek i gofrów. Od czasu do czasu serwuję jednak moje ulubione pancakes przygotowywane na kefirze. Zdarza się, że Kalina zjada ze smakiem, a to co zostało ze śniadanie pakujemy do torby i przegryzamy na spacerze.  

Gryczane pancakes
Drukuj przepis
Czas przygotowania
30 min
Czas przygotowania
30 min
Lista składników
  1. 400 ml mąki gryczanej
  2. 50 ml skrobi z tapioki (można pominąć lub zastąpić mąką ziemniaczaną)
  3. 1 łyżka mielonego lnu
  4. 2 jajka
  5. 100 ml kefiru
  6. 500 ml wody, mleka roślinnego (np. migdałowego) lub mleka krowiego (dla starszych dzieci)
  7. 50 ml oleju
Sposób przygotowania
  1. Do miski wsypuję mąkę gryczaną, mąkę z tapioki i mielony len. Wbijam jajka i dodaję kefir. Dolewam olej i 200 ml wody.
  2. Zaczynam delikatnie mieszać na niewielkich obrotach miksera. Stopniowo dolewam kolejne 200 ml wody. Ciasto powinno być gładkie i łatwo się przelewać. Jeżeli jest zbyt gęste dodaję kolejne 100 ml wody i ponownie mieszam.
  3. Nagrzewam patelnię do smażenia beztłuszczowego. Wylewam na nią porcję ciasta i smażę z jednej strony przez ok 2 minuty. Następnie odwracam placek i smażę kolejną minutę. Układam placuszki jeden na drugim. Podaję z musem owocowym, konfiturą z czarnych porzeczek i arbuzowym puddingiem chia.
Uwagi
  1. Mam specjalną patelnię do naleśników. Jeżeli ciasto przywiera do Twojej patelni to koniecznie posmaruj ją odrobiną oleju.
  2. Placki po zdjęciu z patelni mogą wydawać się dosyć twarde i sztywne. Należy układać je w stos i odłożyć je na chwilę, aby zrobiły się miękkie. Przed podaniem koniecznie odwróć stosik do góry nogami. Placki na samym dole będą najbardziej miękkie i jeszcze ciepłe.
BLW przepisy https://blwprzepisy.pl/
 placuszki z maki gryczanej

placuszki z maki gryczanej

placuszki z maki gryczanej



2 Comments on “Gryczane pancakes, czyli placuszki z mąki gryczanej. BLW.”

    1. Można spróbować, chociaż na samej mące gryczanej wyjdą twarde. Dałabym pół na pół z mąką owsianą. Warto dosypać więcej mielonego siemienia lnianego, które sklei ciasto i sprawi, że placki będą bardziej miękkie. Bez jajek wodę koniecznie trzeba zastąpić mlekiem lub dać więcej kefiru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *